Πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις της γούνας στη Δ.Μακεδονία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Πρόσφατες εξελίξεις και τάσεις της γούνας στη Δ.Μακεδονία

Ριβάνη, Όλγα

Η παραγωγή και το εμπόριο ενδυμάτων γούνας αποτελεί παραδοσιακή και εξαιρετικά σημαντική οικονομική δραστηριότητα για την γεωγραφική περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας ιδιαίτερα στους Νομούς Καστοριάς και Κοζάνης {Σιάτιστα}. Η ελληνική γουνοποιία αποτελεί για τη χώρα μας έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της παραγωγής με εξαγωγικό προσανατολισμό η οποία στηρίζεται στην παράδοση πέντε αιώνων στην τέχνη αλλά και στην εξέλιξη της τεχνικής. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια διαχρονική αναφορά στην ιστορία της γουνοποιίας από την προϊστορική εποχή, τους ιστορικούς χρόνους, το Βυζάντιο μέχρι και τους νεότερους χρόνους, όπου εξέχουσα θέση κατέχει η Καστοριά και οι Καστοριανοί τεχνίτες. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια γενική αναφορά για το κλάδο της γούνας, σε ότι αφορά τον αριθμό των επιχειρήσεων που υπάρχουν και τον τρόπο απασχόλησης. Στη συνέχεια περιγράφονται τα οικονομικά χαρακτηριστικά του κλάδου που περιλαμβάνουν την εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα προϊόντων γούνας προς την Δυτική Ευρώπη και του υπόλοιπου κόσμου όπου ο ελληνικός κλάδος της γούνας μπορεί να διεισδύσει δυναμικά και να κερδίσει σημαντικό μερίδιο αγοράς. Στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά των αιτιών που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στον κλάδο της γούνας. Συνοπτικά είναι τα ακόλουθα: Η διαρροή της τέχνης της γούνας σε μέρη του εξωτερικού με χαμηλό εργατικό κόστος, όπως η Κίνα. Η αδυναμία έγκαιρης προσαρμογής στη μόδα και η μη ύπαρξη επώνυμου προϊόντος. Η υψηλή εξάρτηση από τους προμηθευτές πρώτων υλών. Η χαμηλή παραγωγικότητα. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κλάδος της γούνας. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται μια χρηματοοικονομική έρευνα τριών εταιριών, για την τελευταία πενταετία της κάθε μιας. Η έρευνα αυτή γίνεται πάνω στην ανάλυση κοινού μεγέθους στην οριζόντια και κάθετη ανάλυση και τέλος στην ανάλυση κάποιων βασικών αριθμοδεικτών. Από την έρευνα αυτή βγάζουμε κάποια συμπεράσματα και τα οποία τα συγκρίνουμε και για τις τρεις εταιρίες. Επειδή οι τιμές μας προέρχονται από λογιστικό γραφείο για ευνόητους λόγους τις εταιρείες τις παρουσιάζουμε ως Α,Β,Γ αντίστοιχα και όχι με την επωνυμία τους.

Thesis
NonPeerReviewed

Γούνα
Γουνοποιία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.