Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων

Ράμμου, Βασιλική
Καρακουλάκης, Αλέξανδρος

Η μαζική προσφορά ενέργειας οδήγησε σταδιακά στην απομάκρυνση από τις παλιές μεθόδους προστασίας του κτιρίου. Τα σύγχρονα κτίρια μπορούσαν να κατασκευάζονται ευκολότερα, με λιγότερα και τυποποιημένα υλικά χωρίς την ανάγκη να λαμβάνεται πλέον υπόψη η προστασία από τη ζέστη και το κρύο. Η έλευση της ενέργειας και η τεχνολογία υποκατέστησαν τις κλασικές τεχνικές προστασίας, μια και τα συστήματα θέρμανσης μπορούσαν πλέον να καλύψουν τις οποιεσδήποτε ανάγκες των χρηστών για θέρμανση, αερισμό και αργότερα για ψύξη και κλιματισμό. Με αυτό τον τρόπο αγνοήθηκαν οι ενεργειακές πρόσοδοι που υπάρχουν στη φύση και που εύκολα θα μπορούσαν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση καλύτερου περιβάλλοντος για το κτίριο. Μέχρι και την πρώτη ενεργειακή κρίση (1973), η σπατάλη ενέργειας στον κτιριακό τομέα είχε αυξανόμενη τάση και συμβάδιζε με την αλματώδη ανάπτυξη των αστικών κέντρων στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες του πλανήτη. Μετά την ενεργειακή κρίση, η αλματώδης αύξηση της κατανάλωσης στον κτιριακό τομέα συγκρατήθηκε με άμεσες δράσεις των κρατών. Σε ότι αφορά στον κτιριακό τομέα στην Ελλάδα, η κατάσταση δυστυχώς δεν ακολούθησε την παγκόσμια τάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι 30 χρόνια μετά, η μέση αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης στον τομέα των κτιρίων και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα μειώθηκε στο 13%, όταν στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 93,5%. Η υφισταμένη κατάσταση ακόμη και στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη είναι σήμερα οριακή.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιοκλιματική αρχιτεκτονική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.