Το Βυζαντινό σπίτι, εξοπλισμός και διακόσμηση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Το Βυζαντινό σπίτι, εξοπλισμός και διακόσμηση

Κουρή, Μαρία

Οι πληροφορίες που παίρνουμε για τα έπιπλα της βυζαντινής κατοικίας προέρχονται από μικρογραφίες κειμένων, κείμενα απεικονίσεις ιερών σκευών και εικόνων κάποια έργα τέχνης και ελάχιστα βυζαντινά έπιπλα που διασώθηκαν. Τα έπιπλα των βυζαντινών ήταν διακοσμημένα με πολύτιμους λίθους και υφάσματα. Τα κύρια υλικά τους ήταν ξύλο, σίδηρος, χαλκός, ορείχαλκος, ελεφαντοστούν και αλάβαστρο. Το βυζαντινό έπιπλο έχει δεχτεί πολλές επιδράσεις. Διατήρησε και ανανέωσε στοιχεία της αρχαίας ελληνικής-ρωμαϊκής τέχνης, επηρεάστηκε από ανατολικές χώρες καθώς και από το χριστιανισμό. Η βυζαντινή κατοικία στην συντριπτική της πλειοψηφία είχε ισόγειο και όροφο. Συνήθως στον όροφο υπήρχε ο μοναδικός τρίκλινος που χρησιμοποιείται την μέρα ως χώρος υποδοχής και το βράδυ για ύπνο. Ήταν ένα ευρύχωρο δωμάτιο με θολωτή κάλυψη.

Thesis
NonPeerReviewed

Διακόσμηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.