Ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ΟΤΕ: επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, προοπτικές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Ιδιωτικοποίηση των οργανισμών κοινής ωφέλειας ΔΕΗ, ΟΤΕ: επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, προοπτικές

Μαργαρίτης, Αριστείδης
Καρατζάς, Ελευθέριος

Τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικότερα στα τέλη της δεκαετίας του '70, αρχίζει διεθνώς να συζητείται το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν τόσο το γεγονός ότι το κράτος δαπανούσε τεράστια ποσά για να συντηρεί τις προβληματικές δημόσιες επιχειρήσεις όσο και η μείωση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας του οικονομικού συστήματος. Οι δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ως επιχειρήσεις που παράγουν αγαθά και υπηρεσίες υψηλής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, αποτέλεσαν το πεδίο σύγκρουσης ιδιωτών και κράτους, πάντοτε στο όνομα της καλύτερης εξυπηρέτησης του γενικού συμφέροντος. Οι συνεχείς αποκρατικοποιήσεις δημοσίων επιχειρήσεων των ευρωπαϊκών κρατών δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο τον ελληνικό δημόσιο τομέα, ο οποίος εμφανίζει ανάλογου μεγέθους προβλήματα. Με την ψήφιση του νόμου 2000/91 ανοίγει ο δρόμος για λιγότερο κράτος, για άνοιγμα του ανταγωνισμού, για την είσοδο του ιδιωτικού τομέα σε χώρους όπου παραδοσιακά ελέγχονταν από κρατικές επιχειρήσεις. Έτσι ο σημερινός διεθνής προβληματισμός δεν έγκειται στο αν η ιδιωτικοποίηση είναι σωστή επιλογή ή όχι αλλά στο πώς πρέπει να γίνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι ώστε ένας δημόσιος οργανισμός ή μια δημόσια υπηρεσία να ιδιωτικοποιηθεί. Η επιλογή του πλέον πρόσφορου τρόπου, εξαρτάται από την πολιτική επιλογή του ποιοι και πώς θα έχουν πρόσβαση στο υπό ιδιωτικοποίηση αγαθό και από τους γενικότερους στόχους και επιλογές μιας κυβέρνησης. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές και κανόνες τους οποίους θα μπορούσε κανείς να εφαρμόζει κατά τρόπο στερεότυπο και να ιδιωτικοποιεί τα πάντα. Το πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης είναι κατεξοχήν άσκηση πολιτική, συνοδευόμενη όμως από οικονομικούς περιορισμούς και δυνατότητες που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Thesis
NonPeerReviewed

Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής ωφελείας
Οικονομία - Δημόσιος Τομέας - Ελλάδα
Ιδιωτικοποίηση - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.