Μια μελισσοτροφική εκμετάλλευση στο Νομό Ξάνθης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Μια μελισσοτροφική εκμετάλλευση στο Νομό Ξάνθης

Τσομπανίδης, Σταύρος

Η μελισσοκομική δραστηριότητα ασκείται από ένα μεγάλο αριθμό μελισσοκόμων, με ποικίλο βαθμό κατάρτισης, σε επικουρική ή επαγγελματική βάση, σε ένα ποικίλο πεδίο περιβάλλοντος το οποίο επεκτείνεται από τις πεδιάδες έως τα παραμεθόρια βουνά της χώρας και από τις πόλεις έως τα περισσότερα απόμακρα χωριά της επικράτειας. Στην πραγματικότητα η μελισσοκομική δραστηριότητα θεωρείται πάνω από όλα για όλους όσους την ασκούν ένας ιδιαίτερος τρόπος ζωής, ο οποίος ασκεί μια απαράμιλλη γοητεία, ανεξάρτητα από τον αριθμό των διατηρούμενων κυψελών. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι μελισσοτρόφοι, κατά την προσπάθεια προώθησης και πώλησης των προϊόντων τους στην αγορά. Ειδικότερα, η μελισσοκομία θεωρείται ως δραστηριότητα εξαρτώμενη άμεσα από το περιβάλλον και τις υφιστάμενες κλιματικές συνθήκες και έχει άμεση σχέση με τη ζωική και φυτική βιολογία, τη βοτανική και την κτηνιατρική επιστήμη. Επιπλέον, για την άσκηση της μελισσοκομίας στα πλαίσια μιας μελισσοκομικής εκμετάλλευσης, απαιτείται η βαθιά γνώση των παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων εκτροφής, σύμφωνα με τις οποίες είναι δυνατή η ορθολογική ανάπτυξη του πληθυσμού των μελισσών. Η οικονομική συμβολή της μελισσοκομίας, ως κλάδου της γεωργικής παραγωγής είναι μικρή, εάν υπολογιστεί ως απλό ποσοστό της συνολικής ακαθάριστης αξίας της αγροτικής παραγωγής. Ωστόσο θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, εάν συνυπολογιστεί η διαμέσου της επικονίασης των φυτών σημαντική επίδραση στην αύξηση της φυτικής παραγωγής. Η ευνοϊκή αυτή επίδραση αναφέρεται τόσο στη βελτίωση της παραγόμενης ποιότητας όσο και της ποσότητας όλων των προϊόντων φυτικής παραγωγής αλλά και στη συμβολή στη διατήρηση της ποικιλότητας της αυτοφυούς βλάστησης και της βιολογικής ισορροπίας. Η οικονομική συμβολή της μελισσοκομίας, η οποία συντελείται δια μέσω της επικονίασης για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υπολογιστεί ότι αγγίζει τα 4250 εκατομμύρια ετησίως. Η συμβολή αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας κυρίαρχοι προσανατολισμοί είναι η ποιότητα των τροφίμων και η προστασία του περιβάλλοντος.

Thesis
NonPeerReviewed

Μελισσοκομία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.