Γενετική βελτίωση βοοειδών γαλακτοπαραγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Γενετική βελτίωση βοοειδών γαλακτοπαραγωγής

Καλαμπάκας, Γεώργιος

Η βοοτροφία είναι ένας κλάδος της κτηνοτροφίας ο όποιος παίζει πολύ σημαντικό ρολό στην οικονομία μιας χώρας. Η Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες σε κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων ανά κάτοικο χώρα στην ευρωπαϊκή ένωση, αλλά έχει μια από τις μικρότερες παραγωγές. Αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για μεγαλύτερη παράγωγη γάλακτος. Η γαλακτοπαραγωγός βοοτροφία είναι ένας κλάδος της βουτροφίας ο οποίος για την επιτυχία του προϋποθέτει αρκετές γνώσεις , απόλυτο προγραμματισμό , υψηλό κεφάλαιο και μεγάλη διάθεση για εργασία από τον παραγωγό. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος αυτός είναι η έλλειψη παιδείας από τους κτηνοτρόφους-επιχειρηματίες και η λάθος αντίληψη που έχουν για την σωστή λειτουργία μιας βοοτροφικής μονάδας. Επίσης ο ελλιπής έλεγχος των εκμεταλλεύσεων από τις υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες, η λάθος διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η αποδυνάμωση των κέντρων γενετικής βελτίωσης και τέλος η μικρή διάθεση νέων μορφωμένων να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία συμβάλουν στην επιδείνωση του προβλήματος. Τα τελευταία χρόνια με την είσοδο της κρίσης στην ζωή των κτηνοτροφών όπως και των υπολοίπων ελλήνων η επιβίωση των ελληνικών βοοτροφιών μονάδων έγινε ακόμα δυσκολότερη λόγο της μείωσης του αγοραστικού ενδιαφέροντος προϊόντων υψηλής ποιότητας και ταυτόχρονα υψηλού κόστους. Με την είσοδο της κρίσης έγινε πιο επιτακτική η ανάγκη για πιο οργανωμένες μονάδες παράγωγης. Η τήρηση των κατάλληλων συνθηκών εκτροφής , γραπτών στοιχείων και καθορισμός των στόχων παράγωγης είναι κάποια από τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ένας κτηνοτρόφος ειδικότερα σε αυτή την περίοδο για να μπορέσει να ελαχιστοποιήσει τις οικονομικές απώλειες από ενδεχόμενες αποτυχίες.

Thesis
NonPeerReviewed

Γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες - Τροφοδοσία και ζωοτροφές
Ζώα - Γενετική
Βοοειδή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.