Πρόσθετες ύλες στην διατροφή των μονογαστρικών ζώων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Πρόσθετες ύλες στην διατροφή των μονογαστρικών ζώων

Χρυσαφίδης, Γεώργιος

Ένας μονογαστρικός οργανισμός έχει έναν απλό ενιαίο στόμαχο, σε σύγκριση με ένα μηρυκαστικό οργανισμό, ο οποίος έχει τέσσερις στομάχους. Μονογαστρικά ζώα είναι τα παμφάγα, όπως οι άνθρωποι, ποντίκια και χοίροι, τα σαρκοφάγα, όπως τα σκυλιά και οι γάτες, και τα φυτοφάγα ζώα, όπως τα άλογα και τα κουνέλια. Τα φυτοφάγα με μονογαστρική πέψη μπορούν να χωνέψουν κυτταρίνη στη διατροφή τους μέσω συμβιωτικών βακτηρίων του εντέρου. Ωστόσο, η ικανότητά τους για την εξαγωγή ενέργειας από την πέψη κυτταρίνης είναι λιγότερο αποτελεσματική από ό, τι στα μηρυκαστικά. Γενικά, ως ζωοτροφή, από φυσιολογική σκοπιά, ορίζεται κάθε ύλη η οποία μετά την πρόσληψή της μπορεί να πεφθεί, να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό του ζώου. Επομένως, οι ζωοτροφές προκειμένου να εκπληρώσουν τον φυσιολογικό τους ρόλο, πρέπει να περιέχουν θρεπτικά συστατικά και να μην περιέχουν βλαπτικούς για την υγεία του ζώου παράγοντες ή αν περιέχουν να βρίσκονται σε ποσότητα που να μην απαγορεύουν τη χρήση τους, ενώ μπορούν να περιέχουν αδρανή συστατικά. Oι υδατάνθρακες, τα λίπη, οι πρωτεΐνες, το νερό και τα μακροστοιχεία, είναι τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη διάπλαση των ιστών του σώματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζωοτροφές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.