Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Σ.Μ.Ε στον δείκτη FTSE/ASE20

Κυργιώργη, Σταματία

Το ελληνικό χρηματιστήριο κατά την τελευταία διετία έχει ακολουθήσει έντονη πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι, αλλά και οι επαγγελματίες επενδυτές, να έχουν πραγματοποιήσει τεράστιες ζημιές. Λόγω της κακής ψυχολογίας που έχει προκαλέσει η απαξίωση των μετοχικών τους χαρτοφυλακίων, πολλοί επενδυτές επιδίδονται πλέον σε «κυνήγι μαγισσών». Τα παράγωγα προϊόντα αποτέλεσαν και αυτά έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» σε στιγμές έντονων απωλειών από τοποθετήσεις σε μετοχές. Σωστό θα ήταν να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των δικών μας λάθος επιλογών και να μην κυνηγάμε σκιές για να μεταβιβάσουμε αυτά τα λάθη. Δυστυχώς, κανένας δεν έχει βγει αλώβητος από αυτή την πτώση του χρηματιστηρίου. Ακούμε πολλές φορές να λέγεται ότι κάποιοι «ρίχνουν την αγορά με τα παράγωγα». Η συγκεκριμένη έκφραση είναι αποτέλεσμα ημιμάθειας, ή ακόμα και πλήρους αμάθειας. Εξ’ ορισμού, η αξία του παραγώγου εξαρτάται (και μεταβάλλεται) από την τιμή της υποκείμενης αξίας (π.χ. του δείκτη) και όχι αντίστροφα. Δεν μπορούν τα παράγωγα να πιέσουν την αγορά, παρά μόνο να την ακολουθήσουν σε ενδεχόμενη πτώση ή άνοδο. Ακούγεται επίσης ότι κάποιοι πιέζουν τις τιμές των μετοχών, προκειμένου να κερδίσουν από τις short θέσεις που έχουν στα παράγωγα. Σε μία ανοιχτή και αποτελεσματική αγορά με περίπου 90 χρηματιστηριακές και μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών (επενδυτικές, αμοιβαία κ.λ.π.) δεν είναι εύκολο να μιλάμε για χειραγώγηση. Μια τέτοια αγορά δεν μπορεί να χειραγωγηθεί από ένα ή και δύο χαρτοφυλάκια.

Thesis
NonPeerReviewed

Χρηματιστήρια
Δείκτες μετοχών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.