Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Τα χωμάτινα φράγματα

Γιαννούλη, Τριάδα
Πούλου, Ευαγγελία

Τα φράγματα είναι Υδραυλικά Τεχνικά Έργα που φράσσουν την ροή του νερού μιας κοιλάδας. Κατασκευάζονται συνήθως στις κοίτες των φυσικών ρευμάτων, με διάταξη του άξονα κάθετα προς τη διεύθυνση ροής. Καταλαμβάνουν όλο το πλάτος της κοίτης και έχουν ύψος, το οποίο εξαρτάται από μεγάλο αριθμό παραμέτρων. Η κατασκευή τους άρχισε αφότου ο άνθρωπος χρειάστηκε να εκμεταλλευθεί το νερό για άρδευση, ύδρευση, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή να προστατευθεί από την πλημμυρική του δράση. Με μια συνεχώς βελτιωμένη τεχνική η κατασκευή των φραγμάτων συνεχίζεται και σήμερα και μάλιστα στην χώρα μας, όπου η κατασκευή τους πρέπει να αποτελέσει στόχο και προοπτική, ώστε να επιτευχθεί πλήρης εκμετάλλευση του νερού για τις πολλαπλές χρήσεις του. Τα θέματα ύδρευσης, ιδίως των μεγάλων πόλεων και άρδευσης μόνο με τις κατασκευές φραγμάτων θα επιλυθούν, ενώ η υδροηλεκτρική αξιοποίηση του νερού μόνο κατά 23% έχει πραγματοποιηθεί. Με βάση τα παραπάνω θα αναπτύξουμε συνοπτικά τα είδη των φραγμάτων και πιο αναλυτικά ότι αφορά τα χωμάτινα φράγματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Φράγματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.