Τσουνάμι (τα κύματα της ολέθρου)

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Τσουνάμι (τα κύματα της ολέθρου)

Γίδαρη, Κλεονίκη

Το τσουνάμι είναι ένα απλό παλιρροϊκό κύμα. Πρόκειται για σειρά τερατωδών κυμάτων, έναν κυματοσυρμό που γεννιέται από μια υποθαλάσσια διαταραχή και κινείται προς κάθε κατεύθυνση και με φοβερή ταχύτητα. Η διαταραχή, που μετατοπίζει κάθετα την νοητή υδάτινη στήλη της περιοχής μπορεί να οφείλεται σε σεισμική δόνηση, σε γεωλίσθηση του πυθμένα, σε ηφαιστειακή έκρηξη, σε πυρηνική έκρηξη, αλλά και σε πρόσκρουση με ουράνια σώματα, όπως μετεωρίτες, αστεροειδείς και κομήτες. Ακριβέστερα, όταν ένας τεκτονικός σεισμός συμβεί κάτω απ' τον ωκεανό, ο φλοιός της γης παραμορφώνεται στην περιοχή του έκκεντρου του σεισμού. Ευρείες εκτάσεις του υποθαλάσσιου φλοιού ανυψώνονται ή κατακρημνίζονται(εικόνα 3,4). Τα νερά πάνω απ' αυτές μετατοπίζονται κατακόρυφα και εκτρέπονται από την θέση ισορροπίας τους, αλλά υπό την επίδραση της βαρύτητας τείνουν να την ξαναβρούν παράγοντας έτσι τα κύματα. Αυτός είναι ο μηχανισμός γέννησης ενός κύματος τσουνάμι λόγω σεισμικής δόνησης, και ο ίδιος ουσιαστικά παραμένει και για τους άλλους τρόπους δημιουργίας του.

Thesis
NonPeerReviewed

Τσουνάμι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.