Ανεργία και επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Ανεργία και επιπτώσεις στο κοινωνικό σύνολο

Μπράντη, Ευδοξία
Συροπούλου, Γεωργία

Η εργασία κατέχει σημαντικότερη θέση στην ιεραρχία των κοινωνικών και οικονομικών αξίων των ανεπτυγμένων χώρων. Η εργασία δεν είναι μόνο ένα μέσο απόκτησης υλικών και άλλων αγαθών π. χ συνύπαρξη, υγειονομική περίθαλψη, αποταμίευση, διακοπές, δηλ. ένα μέσο για την ευμάρεια για το οποίο το άτομο δαπανά ένα μεγάλο τμήμα του χρόνου και της ενέργειας του. Είναι, επίσης, ένα μέσο ικανοποίησης του ατόμου, αξιοποίησης των κλίσεων και ιδιαιτεροτήτων του. κοινωνικής καταξίωσης και ανόδου. Λόγω της σημασίας της εργασίας ως κοινωνικής αξίας, η έλλειψη της εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία. Το πρόβλημα της ανεργίας έχει δυσανάλογη βαρύτητα για συγκεκριμένες ομάδες. Πλήττει ιδιαίτερα τους νέους, τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους, τους μετανάστες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Εντονότατες είναι και οι γεωγραφικές διαφοροποιήσεις σχετικά με τα μεγέθη της ανεργίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Γερμανίας στην οποία η ανεργία είναι περίπου διπλάσια στις διαρθρωτικά ασθενείς περιοχές της Βορείου Γερμανίας από ότι στη Νότιο Γερμανία. Στη Γαλλία η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών ποικίλλει από 38% στις φτωχότερες περιοχές του Nord-Pas de Calais και Haute-Normandie έως 25% στην πιο ευημερούσα περιοχή του Παρισιού. Παρόμοιες διαφορές εμφανίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες (Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών διαβίωσης και Εργασίας, 1989).

Thesis
NonPeerReviewed

Ανεργία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.