Μεταβολικών νοσημάτων και αβιταμινώσεις στα βοοειδή

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Μεταβολικών νοσημάτων και αβιταμινώσεις στα βοοειδή

Βογιατζής, Νικήτας

Η βοοτροφία στη χώρα μας παρουσιάζει πολύ σοβαρά προβλήματα. Εξαιτίας των προβλημάτων αυτών το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να καθιστά απαγορευτική την ενασχόληση με τον κλάδο της βοοτροφίας. Οι κυριότεροι παράγοντες που δημιουργούν προβλήματα στην εξέλιξη της βοοτροφίας είναι το κόστος παραγωγής η έλλειψη βοσκοτόπων και η άνιση κατανομή των βροχοπτώσεων. Επίσης παράγοντες όπως τα μεταβολικά νοσήματα δυσκολεύουν την εκτροφή βοοειδών. Τα μεταβολικά νοσήματα είναι μια κατηγορία νοσημάτων των βοοειδών που οφείλονται στην μη σωστή διατροφή των ζώων και συνδέονται με το βασικό μεταβολισμό. Εξ’ αιτίας των νοσημάτων αυτών μπορεί να υποβαθμιστεί σημαντικά η παραγωγικότητα της επιχείρησης ή ακόμη να χαθούν πολύτιμα ζώα που δεν μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν. Την μεγαλύτερη σημασία στην αντιμετώπιση των νοσημάτων αυτών έχει η πρόληψη οποία είναι πολύ απλή εάν ο κτηνοτρόφος γνωρίζει ορισμένες βασικές αρχές για τη σωστή διατροφή των ζώων. Τα κυριότερα μεταβολικά νοσήματα είναι : η γαλακτοξαιμία, ο σύνδρομος παχυσαρκίας, η υπερκετοναιμία, η υπασβεσταιμία ή επιλόχειος πάρεση, η τετανία, η διαταραχή της γονιμότητας, η ενζωοτική ασβέστωση, η ουροληθίαση και ο τυμπανισμός. Όλα αυτά τα μεταβολικά νοσήματα έχουν ως αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος των μηρυκαστικών. Για την κανονική ανάπτυξη, λειτουργία και αναπαραγωγή των ζωντανών οργανισμών, εκτός από πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες και ανόργανα στοιχεία, ο οργανισμός έχει ανάγκη και από πολύ μικρές ποσότητες ορισμένων ουσιών, που ονομάζονται βιταμίνες. Η απουσία ή η μειωμένη εισαγωγή των βιταμινών στον οργανισμό προκαλεί ορισμένες ασθένειες, που είναι γνωστές σαν αβιταμινώσεις. Αυτές θεραπεύονται μόνο με τη χορήγηση επαρκούς ποσότητας της βιταμίνης που λείπει.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες
Βοοειδή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.