Παραγωγή και εμπορία της σουλτανίνας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Παραγωγή και εμπορία της σουλτανίνας

Ρούπτσιος, Ευάγγελος

Οι απαρχές της Αμπελουργίας βρίσκονται στον Καύκασο περίπου 5 χιλιετίες πριν. Η καλλιέργεια του αμπελιού πέρασε και αναπτύχθηκε γρήγορα στον τότε γνωστό κόσμο, ενώ αργότερα εξαπλώθηκε και ευρύτερα με μεγάλη μέχρι και σήμερα ανάπτυξη. Στην Ελλάδα, έως και τον μεσοπόλεμο, υπήρχαν πέντε εκ. στρέμματα, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εκτάσεις ανέρχονται στα 1,3 εκ. στρέμματα παρά το ευνοϊκό κλίμα της Ελλάδας. Η Σουλτανίνα πήρε το όνομα της από τη περιοχή Σουλτάνε του Ιράκ. Σήμερα μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργεια σουλτανίνας βρίσκονται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στις χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Στην Ελλάδα η καλλιέργειά της γνώρισε ανάπτυξη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως στις περιοχές της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ μετά την είσοδο της χώρας στην Ευρωπαϊκή ένωση εξαπλώθηκε και στη Βόρειο Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει επικέντρωση στην καλλιέργεια της επιτραπέζιας σουλτανίνας, η οποία με τις βελτιωμένες τεχνικές καλλιέργειας μπορεί να καλύψει τις αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς. Η καλλιέργεια της Σουλτανίνας είναι χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί σημαντική επένδυση κεφαλαίου και εργασίας καθώς τυχόν σφάλματα στιγματίζουν και τη μετέπειτα παραγωγική ζωή. Παρόλα αυτά, παράγοντες όπως το χρώμα, το βάθος, το pH του εδάφους, η κατανομή των βροχοπτώσεων, η ποιότητα του αρδευτικού νερού, η ατμοσφαιρική υγρασία κ.τ.λ. παίζουν σημαντικό ρόλο.

Thesis
NonPeerReviewed

Αμπέλια - Βιολογική γεωργία
Σταφύλια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.