Η τοπική αυτοδιοίκηση ως μοχλός ανάπτυξης του κράτους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Η τοπική αυτοδιοίκηση ως μοχλός ανάπτυξης του κράτους

Ρίζου, Φωτεινή

Το πρόγραμμα "I. Καποδίστριας” άλλαξε το διοικητικό χάρτη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα οι 5751 δήμοι και κοινότητες που υπήρχαν, περιορίστηκαν στους 900 δήμους και 133 κοινότητες. Το ποσοστό συνένωσης των παλιών ΟΤΑ δεν είναι βέβαια ομοιογενές σε όλους τους νομούς της χώρας. Οι αποκλίσεις από το μέσο όρο που παρατηρούνται, οφείλονται στα ιδιαίτερα γεωγραφικά, οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των νομών. Το 82% των νέων ΟΤΑ έχει πληθυσμό λιγότερο από 10.000, ενώ μεγάλες διαφορές εμφανίζονται ως προς την έκτασή τους. Ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος έχει χίλιες φορές μεγαλύτερη έκταση από το μικρότερο. Τέτοια προβλήματα είναι βέβαια δύσκολο να αντιμετωπιστούν λόγω της προαναφερόμενης γεωγραφικής και οικονομικής ανομοιογένειας των νομών της χώρας, ωστόσο τα θετικά συμπεράσματα που εξάγονται από την εφαρμογή του προγράμματος "I. Καποδίστριας” υπερτερούν και δίνουν νέα πνοή στην αναγέννηση της "υπαίθρου” και των μικρών αστικών κέντρων.

Thesis
NonPeerReviewed

Τοπική αυτοδιοίκηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.