Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Οινοποιείο Αμυνταίου

Σαχανίδου, Ευθυμία

Ογδόντα χρόνια πριν, το κρασί του Αμυνταίου, που παραγόταν από Ξινόμαυρο, το αγόραζαν και το εκμεταλλευόταν έμποροι από τις γύρω περιοχές, κυρίως από το Πισοδέρι. Τη δεκαετία του ’30 επισκέφτηκε την περιοχή ένας οινολόγος, υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας, ο οποίος στην προσπάθεια του να παρακινήσει τους αμπελουργούς του Αμυνταίου να δημιουργήσουν ένα οινοποιείο, έδωσε μια διάλεξη στην οποία ανέφερε ως παράδειγμα προς μίμηση τα συμμετοχικά οινοποιεία της Κρήτης. Σιγά σιγά έγινε συνείδηση ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί και εδώ «κοινοπραξία αμπελουργών». Όντως , το 1945 ιδρύθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ) η οποία αποτελείται από 27 πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, 2.250 φυσικά μέλη και είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ). Το 1959 ιδρύθηκε το οινοποιείο της , ως μια από τις κυριότερες δραστηριότητες της Ε.Α.Σ. Τον επόμενο χρόνο, το 1960, κυκλοφόρησε το πρώτο ερυθρό κρασί της που σύντομα άρχισε να διανέμεται με επιτυχία στην αγορά του Αμυνταίου, αλλά και της ευρύτερης Δυτικής Μακεδονίας. Σταθμός στην οινική ιστορία της Ε.Α.Σ Αμυνταίου υπήρξε η χρονιά του 1971, όταν άρχισαν οι πρώτες προσπάθειες για την οινοποίηση αφρώδες οίνου από Ξινόμαυρο. Οι πειραματικές οινοποιήσεις έδωσαν λαμπρά αποτελέσματα. Και δεν είναι φυσικά τυχαίο το ότι το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα το 1972, ως «ΑΜΥΝΤΑΙΟ Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας» τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το ροζέ, ήρεμο και αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή. Η μοναδική ροζέ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπήρχε στην Ελλάδα. Το 2008 ολοκληρώθηκε η ριζική ανακαίνιση των εγκαταστάσεων του ιστορικού οινοποιείου. Ο καινούριος, υπερσύγχρονος εξοπλισμός (πνευματικό πιεστήριο , ψυκτικά μηχανήματα, εμφιαλωτική γραμμή) υποδέχεται τα σταφύλια. Σήμερα, η Ε.Α.Σ Αμυνταίου, με περίπου 300 μέλη-αμπελουργούς που καλλιεργούν 2.500 στρέμματα αμπελώνων, με την βοήθεια της τεχνολογίας και την χρήση των σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, συνεχίζει την πετυχημένη πορεία της, διατηρώντας μια σταθερή θέση ανάμεσα στις σημαντικές ελληνικές οινοποιίες.

Thesis
NonPeerReviewed

Οινοποιεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.