Η παιδική εργασία στις υποανάπτυκτες χώρες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η παιδική εργασία στις υποανάπτυκτες χώρες

Πάφραλη, Χρυσοβαλάντω

Σκοπό της πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση της εκμετάλευσης της παιδικής εργασίας στις υπανάπτυκτες χώρες. Αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας το γεγονός ότι σήμερα στον κοσμο υπάρχουν πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά που υποχρεώνονται να εργαστούν σε ορισμένες περιπτιοσεις από την ηλικία των 6 ή 7 ετών. Πρόκειται για κραυγαλέα πηγή ανισότητας που απαιτεί όχι μόνο την κατάρτιση μιας νέας σύμβασης από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας αλλά και την ανάληψη δεσμεύσεοιν από τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς Οργανισμούς με κύριο στόχο την καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας που συντελεί στην παιδική εργασία, στην πολύμορφη εκμετάλλευση των παιδιών. Πολλά προβλήματα για την παιδική εργασία, είναι κοινά σε όλα τα μέρη του κόσμου. Ακούμε προσωπικές ιστορίες παιδιών που αφορούν: διακίνηση παιδιών, σεξουαλική εκμετάλλευση, δουλειά σε αλιευτικά πλοία, πλύσιμο αυτοκινήτων, πωλήσεις ειδών στο δρόμο ή στην αγορά, πορνογραφία, μάζεμα σκουπιδιών με χειράμαξες, μεταφορές και φορτοεκφορτώσεις, κατασκευή τούβλων και κατεδαφίσεις, κατασκευή ιατρικιόν εργαλείων και άλλων επικίνδυνων υλικών, διακίνηση ναρκωτικών, υπηρέτες σε σπίτια, παιδιά δούλοι λόγω χρέους, δουλειά στον αγροτικό τομέα, σε ορυχεία, κατασκευή χαλιών, παιδιά στρατιώτες, δουλειά σε εργοστάσια και άλλα. Η εικόνα των Λιγότερο Ανεπτυγμένων Χωρών στην δεκαετία του ’90 είναι ανάμικτη, με ορισμένες χώρες να επιδεικνύουν πρόοδο στην ανθρώπινη ανάπτυξη και άλλες να είναι στάσιμες. Μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στις Λ.Αν.Χ. ζούσε σε οικονομική ένδεια στο τέλος του 2000 από ότι το 1990. Σύμφωνα με την UNCTAD, το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα για το 44% των ανθρώπων που ζουν στις χώρες αυτές. Πολλοί περισσότεροι δεν βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση.

Thesis
NonPeerReviewed

Ψυχολογία
Βία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.