Υποκλινική μαστίτιδα των προβάτων, ο ρόλος της διατροφής στην εξέλιξη της και τα αίτια που την προκαλούν

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Υποκλινική μαστίτιδα των προβάτων, ο ρόλος της διατροφής στην εξέλιξη της και τα αίτια που την προκαλούν

Κερασίτης, Δημήτριος

Στην παρούσα εργασία ερευνήθηκε, 1) αν η συμπληρωματική χορήγηση στο σιτηρέσιο των προβατίνων με ορισμένες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (A,E,C,Se,Zn) που σχετίζονται σύμφωνα με έρευνες με την αμυντική λειτουργία του μαστού και γενικότερα του οργανισμού θα μπορούσε να μειώσει ή να προλάβει την εμφάνιση υποκλινικών μαστίτιδων, 2) ποιοι λοιμογόνοι παράγοντες προκάλεσαν τις υποκλινικές μαστίτιδες κατά τη διάρκεια της έρευνας. Για την παρούσα έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 18 πρωτότοκες προβατίνες καραγκούνικης φυλής από την εκτροφή του αγροκτήματος της Σ.ΤΕ.Γ. Φλώρινας. Βρέθηκε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, ως προς την μειωμένη εμφάνιση υποκλινικών μαστίτιδων σε όλη τη διάρκεια της γαλακτικής περιόδου, όταν εμπλουτίσαμε το σιτηρέσιο των προβατίνων λίγο πριν την έναρξη των τοκετών με βιταμίνες: Α: 24500 IU/d, Ε: 60 mg /d, C: 20 mg/d, και ιχνοστοιχεία: Se: 0,4 mg/d, Zn: 102 mg/d. Από τα δείγματα με υποκλινική μαστίτιδα απομονώθηκαν Staphylococcus spp. Corynebacterium spp., Escherichia coli και streptococcus spp. Από το γένος Staphylococcus το μεγαλύτερο ποσοστό (63%) κατείχαν οι S. Hyicus, S. simulans, S. chromogenes.

Thesis
NonPeerReviewed

Αιγοπρόβατα - Διατροφή και ζωοτροφές
Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.