Ο ρόλος της ελευθερίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τον Καντ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Ο ρόλος της ελευθερίας στην επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τον Καντ

Ηλιάκη, Μαρία

Η εργασία πραγματεύεται έναν από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού και της αστικής σκέψης που αποθέωσε με τις «κατηγορικές προσταγές», τη γενικότητα της μορφής του λόγου, την αφηρημένη ελευθερία και την ισονομία. Πρέπει να ομολογήσουμε πάντως πώς μέσα από τις μορφές αυτές της ελευθερίας και της ισότητας αναπαράγονται και ταυτόχρονα συγκαλύπτονται οι σχέσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης στην αστική αγορά όπως υποστηρίζει ο Μαρξ. Φυσικά την περίοδο που έγραψε ο Καντ για τους όρους «ελευθερία» και «ισότητα» , ήταν την εποχή της Γαλλικής επανάστασης( 1789). όπου αυτές οι έννοιες είχαν άλλη αξία για την τότε κοινωνία. Σύμφωνα με τις αρχές του Καντ. ο καντιανός άνθρωπος δεν ανέχεται να είναι δούλος κανενός, αλλά δεν καταδέχεται κιόλας να υποδουλώνει ο ίδιος τους άλλους, το παν είναι η αυτονομία των μελών κάθε κοινωνίας. Ο Καντ, υπερασπιστής της από κοινού συμβίωσης υπό νόμους θα νομοθετούν οι ίδιοι οι πολίτες. Στη θεωρία του Δικαίου ένα μοντέλο αστικού συντάγματος στο οποίο οι σχέσεις μεταξύ των πολιτών ρυθμίζονται σε ένα πλαίσιο ελεύθερων θεσμών. Βασική επιδίωξη του Καντ είναι οι νόμοι που θα νομοθετηθούν να είναι επιθυμίες και επιδιώξεις των πολιτών, συνθέτοντας τόσο πολιτειακούς, όσο και ηθικούς νόμους, ώστε η κοινότητα των πολιτών να μετατραπεί σε ηθική κοινότητα. Επιπλέον, ο Καντ σχεδόν παντού τονίζει την επιδίωξη που έχει να δημιουργήσει ένα κοινωνικό αποτέλεσμα, όπως είναι μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας, χωρίς προνόμια για τους λίγους, με ισότητα, αυτονομία και ανεμπόδιστη άσκηση κριτικής στην εξουσία.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιχειρηματική ηθική

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.