Τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργεί η σαλμονέλα SPP στα αγροτικά ζώα και στον άνθρωπο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Τα κυριότερα προβλήματα που δημιουργεί η σαλμονέλα SPP στα αγροτικά ζώα και στον άνθρωπο

Δεμερτζόγλου, Σοφία

Τα βακτηρίδια σαλμονέλα είναι μια ομάδα παθογόνων που μπορούν να προκαλέσουν διαρροϊκές ασθένειες και στους ανθρώπους. Τα παιδιά μπορούν εύκολα να προσβληθούν από τα μικρόβια αυτά. Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα που έχουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού, οι ανοσοκατασταλμένοι, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν σοβαρές λοιμώξεις από τα βακτηρίδια Σαλμονέλα. Τα συμπτώματα μιας τέτοιας λοίμωξης ( μη τυφική σαλμονέλωση ) περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακούς πόνους. Συνήθως τα συμπτώματα εμφανίζονται από 12 έως 72 ώρες μετά από τη μόλυνση. Διαρκούν από 4 έως 7 ημέρες και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν χωρίς να χρειάζονται θεραπεία. Εάν ο ασθενής υποστεί σημαντική αφυδάτωση ή εάν η ασθένεια επεκταθεί εκτός του εντέρου τότε χρειάζεται ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά. Τα αντιβιοτικά δεν είναι χρήσιμα στις περιπτώσεις μη τυφικής σαλμονέλωσης παρά μόνο εάν η ασθένεια εξαπλωθεί και εκτός του εντέρου όπως για παράδειγμα εάν υπάρξει προσβολή των οστών ή ακόμα σηψαιμία με ή χωρίς καταπληξία. Η σαλμονέλα μεταδίδεται από τα κόπρανα ανθρώπων ή ζώων σε άλλους ανθρώπους ή ζώα. Υπάρχουν πολλών ειδών βακτηρίδια σαλμονέλα. Υπάρχει η σαλμονέλα τύπου Typhimurium, τύπου Enter, τύπου Paratyphi όπως επίσης και διάφορες άλλες μορφές. Η σαλμονέλα Typhi είναι η σαλμονέλα η τυφική που προκαλεί τυφοειδή πυρετό. Το βακτηρίδιο αυτό συναντάται μόνο στους ανθρώπους. Προκαλεί μια σοβαρή νόσο που προσβάλλει όχι μόνο το έντερο αλλά ολόκληρο τον οργανισμό.

Thesis
NonPeerReviewed

Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Δημόσια υγεία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.