Συγκέντρωση νιτρικών σε ποικιλίες μαρουλιού μετά από διαφορετικές επεμβάσεις λίπανσης = Concentration of Nitrates in Lettuce Varieties after Several Fertilization Treatments

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2013 (EL)
Συγκέντρωση νιτρικών σε ποικιλίες μαρουλιού μετά από διαφορετικές επεμβάσεις λίπανσης = Concentration of Nitrates in Lettuce Varieties after Several Fertilization Treatments

Τσιβίκη, Δανάη

Το μαρούλι είναι ένα φυτό με ιδιαίτερη θρεπτική και οικονομική σημασία που χρησιμοποιείται ευρέως στην καθημερινή μας διατροφή και κυρίως σε σαλάτες. Τη μεγαλύτερη παραγωγή μαρουλιών στον κόσμο έχουν οι Η.Π.Α. και ακολουθούν η Κίνα, η Ισπανία και ο Καναδάς. Στην Ελλάδα καλλιεργούνται περίπου 190.000 στρέμματα και η ετήσια παραγωγή φτάνει τους 25.000 τόνους. Στην Ευρώπη και Αμερική καταναλώνεται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου και περιλαμβάνεται μεταξύ των 22 κυριότερων λαχανικών. Το μαρούλι όμως, περιέχει νιτρικά και νιτρώδη άλατα που τα συναντάμε σχεδόν σε όλα τα αλλαντικά και σε αρκετά άλλα λαχανικά, καθώς επίσης και στο πόσιμο νερό ορισμένων περιοχών. Εξετάζοντας τη σύσταση των τροφίμων που συμμετέχουν στην καθημερινή μας διατροφή, θα ανακαλύψουμε ότι ένα μεγάλο μέρος από αυτά, περιέχουν ουσίες που μπορούν με ευκολία να χαρακτηριστούν από άχρηστες έως και επικίνδυνες. Μια ιδιαίτερη κατηγορία τέτοιων ουσιών είναι και τα συντηρητικά, με βασικό εκπρόσωπό τους, τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα. Ουσίες καθόλου αθώες που, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν καταλάβει μια σημαντική θέση στην διατροφική μας αλυσίδα. Τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα, τα βρίσκουμε και στα λαχανικά μιας που παρέχονται σε ποσοστό άνω του 85%. Είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά η υπερβολική λήψη, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Thesis
NonPeerReviewed

Αγροτικά προϊόντα
Οπωροκαλλιέργεια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.