Απώλειες αμνοεριφίων από λοιμογόνους παράγοντες

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Απώλειες αμνοεριφίων από λοιμογόνους παράγοντες

Βογατζή, Ελευθερία
Σαμαράς, Μιχάλης

Τα βακτηριακά νοσήματα οφείλονται σε βακτηρίδια και αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομάδα (σχιζομύκητες) μικροοργανισμών. Είναι μονοκύτταροι οργανισμοί πολύ μικρού μεγέθους(τα μετράμε σε μικρά μ ή μm). Τα βακτηρίδια έχουν διάφορα σχήματα και μπορεί να μοιάζουν με ράβδους και λέγονται βάκιλοι, άλλα είναι σφαιρικά και λέγονται κόκκοι, άλλα είναι σπειροειδή, και άλλα έχουν σχήμα μεταξύ κόκκων και βακίλων κ.ο.κ. Τα παθογόνα βακτηρίδια που μας ενδιαφέρουν στα λοιμώδη νοσήματα των ζωών συνήθως αποσυνθέτουν πρωτεΐνες και τις μετατρέπουν σε δηλητηριώδεις ουσίες που λέγονται τοξίνες. Μερικές από τις μικροβιακές τοξίνες ανήκουν στα ισχυρότερα γνωστά δηλητήρια. Τα συμπτώματα που εκδηλώνουν τα ζώα στις περιπτώσεις των λοιμωδών νόσων βασικά οφείλονται σ’ αυτές τις τοξίνες που κυκλοφορούν στο αίμα τους. Οι περισσότερες τοξίνες παράγονται από gram+ βακτηρίδια. Είναι πρωτεϊνικής φύσεως. Διαφορετικές τοξίνες παράγονται από διαφορετικά μικρόβια. Είναι ισχυρά αντιγονικές και διεγείρουν τον οργανισμό για την παράγωγη ειδικών εξουδετεριτικών αντισωμάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζώα - Ασθένειες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.