Διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση: σχέδιο "Καποδίστριας - Καλλικράτης"

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Διοικητικές μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση: σχέδιο "Καποδίστριας - Καλλικράτης"

Μπαμπάτσικος, Γεώργιος

Οι έννοιες του δήμου και της κοινότητας έχουν βαθιά ιστορική καταγωγή και μακριά διαδρομή στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών. Παρά τα διαφορετικά περιεχόμενα και τις διαφορετικές μορφές που έλαβαν μέσα στην ιστορία αφορούν πάντα στη διαχείριση των τοπικών «κοινών» σε αντιπαράθεση με τη συγκεντρωτική κεντρική κυβέρνηση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξ’ ορισμού της. εκπροσωπεί την τοπική κοινωνία και έχει την ευθύνη να εξυπηρετεί αποτελεσματικά, με διαφάνεια και υπευθυνότητα και με στόχο πάντοτε την καλή ποιότητα ζωής και ευημερία του συνόλου. Με απλά λόγια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπάρχει για τους δημότες και ως εκ τούτου αυτοί πρέπει να είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της. Προκειμένου να το πετύχει αυτό, η τοπική αρχή πρέπει να γίνει το βασικό όχημα διακυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο, ενεργώντας πάντοτε σύμφωνα και εντός του πλαισίου των πολιτικών και στρατηγικών του κεντρικού κράτους. Η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα γνώρισε τεράστιες αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια περίπου. Η αρχή έγινε με το σχέδιο Καποδίστρια και συνεχίστηκε μετά με το σχέδιο Καλλικράτη. Οι αλλαγές αυτές επέφεραν τόσο σημαντικές αλλαγές στον χάρτη της αυτοδιοίκησης, με συγχωνεύσεις δήμων και την δημιουργία περιφερειών όσο και στην διοικητική και οικονομική λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές στην τοπική αυτοδιοίκηση θα μας απασχολήσουν στην πτυχιακή μας αυτή εργασία. Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να αναλύσουμε τους δύο νόμους - σχέδια (Καποδίστριας -Καλλικράτης) και τις αλλαγές που αυτά έφεραν στα αυτοδιοικητικά της χώρας μας.

Thesis
NonPeerReviewed

Τοπική αυτοδιοίκηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.