Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής για τον δήμο Αθήνας με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Δημιουργία πολυμεσικής εφαρμογής για τον δήμο Αθήνας με έμφαση στην ιστορία και τον πολιτισμό

Τσαπαλιάρη, Σωκράτη

Στόχος της συγκεκριμένης εμπειρικής μελέτης αποτέλεσε η αναδρομή στο ιστορικό και ένδοξο παρελθόν της Αθήνας. Η εν λόγω πτυχιακή εργασία απαρτίζεται από δυο σκέλη. Στο αρχικό μέρος ανάγεται η έντυπη παρουσίαση της, ενώ στο τελικό η ηλεκτρονική παρουσίαση της. Παρότι μέσω της παρούσας εργασίας ελάχιστα μπορεί να αποτυπωθεί η ιστορία αυτού του τόπου, αποτελεί, εν τούτοις, μια προσπάθεια ανάδειξης του ένδοξου παρελθόντος μας, που, μέχρι και σήμερα, αναδεικνύεται περίτρανα από τους διασωθέντες αρχαιολογικούς θησαυρούς. Η εργασία εκτείνεται σε τρία κεφάλαια, προσπαθώντας να μεταφέρει τις πολιτειακές, ιστορικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις από τα προϊστορικά κιόλας χρόνια έως και τις νεότερες στιγμές της ιστορίας. Στο αρχικό κεφάλαιο αυτής της έρευνας απεικονίζεται η συστηματική προσέγγιση και η συλλογή των απαραίτητων επιστημονικών εντύπων, προερχόμενων είτε από ηλεκτρονικές είτε από ψηφιακές πηγές για την συγγραφή της παρούσας πτυχιακής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ιστορία της Αθήνας. Το κεφάλαιο ξεκινάει με τις μυθολογικές αναφορές γύρω από το όνομα της πόλεως, την θεά Αθηνά που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος με την Αθήνα και τον πρώτο της κάτοικο. Στο τρίτο κεφάλαιο ακολουθεί περιήγηση σε όλα σχεδόν τα διατηρητέα νεοκλασικά κτίρια της πόλης. Αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας (Ψυρρή, Πλάκα, Μεταξουργείο, Θησείο, κ.α.) που αποτέλεσαν χώρους εορταστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων και συνελεύσεων κατά την αρχαιότητα. Παράλληλα απαριθμούνται οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, οι ναοί και τα μνημεία που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, καθένα με την δική του ξεχωριστή ιστορία. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με την σύνοψη των κυριοτέρων συμπερασμάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Πολιτιστική ανάπτυξη
Προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών
Πολιτιστική κληρονομιά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.