δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Ο ρόλος του τύπου στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: η περίπτωση της κρίσης στα Ίμια
Τα Μέσα ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης, είναι προφανές ότι παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση και της εξωτερικής μας πολιτικής αναπτύσσοντας στο πεδίο αυτό διττή δράση: αφενός διαμορφώνουν εκ των προτέρων την γνώμη των πολιτών για εθνικά θέματα, πριν ακόμα αυτά έρθουν στην επικαιρότητα και αφετέρου επηρεάζουν την θεώρηση των γεγονότων από τους πολίτες για θέματα που ήδη έχουν περιέλθει σε γνώση τους.
Το κατά πόσον θα πρέπει ή όχι να παίζουν ρόλο και εάν αυτός είναι θετικός ή αρνητικός αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού. Η περίπτωση αυτή είναι πράγματι πολύ χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο τα Μέσα ασκούν επιρροή, αλλά δεν είναι και η μοναδική.
Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις, τα ΜΜΕ επέδειξαν ανωριμότητα στην κάλυψη των γεγονότων, ανάλογη όμως με τους κακούς χειρισμούς των εθνικών υποθέσεων από τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες. Ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων
απαιτεί μακρόπνοο στρατηγικό σχεδιασμό και συνέχεια στην άσκηση της πολιτικής. Ελλείψει αυτού, δεν μπορούμε βέβαια να περιμένουμε υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση.
Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μελέτη του Παπαδόπουλου καταλήγει σε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, φωτίζει το συμβάν των Ιμίων και θέτει αξιόλογα ερωτηματικά για το παρόν και το μέλλον του Τύπου στη χώρα μας. Θα προσέθετα μάλιστα ότι η εργασία του είναι και εξαιρετικά επίκαιρη καθώς στην Ελλάδα αυτήν την περίοδο έχει ξεκινήσει μια έντονη συζήτηση για την σχέση του Τύπου με τους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.