Εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Εξαγορές και συγχωνεύσεις τραπεζών

Σταμκόπουλος, Λάζαρος

Η έντονη δραστηριότητα στον τομέα των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων ιδιαίτερα στον Τραπεζικό κλάδο άρχισε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι βασικότεροι λόγοι ήταν η προοπτική ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, η τεχνολογική πρόοδος, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, η επίτευξη οικονομιών κλίμακας ανάγκασε τις Ελληνικές Τράπεζες να προβούν σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις μεταξύ τους προκειμένου να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά. Το φαινόμενο των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων ξεκίνησε από τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη όπου το μεγάλο μέγεθος των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων που έλαβε χώρα στα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα, οδήγησε σε πιο συγκεντρωμένες αγορές. Οι Ελληνικές Τράπεζες θέλησαν να κινηθούν παράλληλα με τις διεθνείς εξελίξεις με σκοπό να ανταποκριθούν στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία ισχυρών Ομίλων, με πρώτους την Εθνική Τράπεζα, την Εμπορική, την Alpha Bank, την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank. Πέρα από τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις που γίνονται μεταξύ των Τραπεζικών Ιδρυμάτων, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι Εξαγορές και Συγχωνεύσεις με άλλες εξωτραπεζικές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα με Ασφαλιστικές Εταιρίες, με Χρηματιστηριακές, καθώς και με Κτηματομεσιτικές. Το επόμενο βήμα στη διαδικασία των Εξαγορών και Συγχωνεύσεων στις Ελληνικές Τράπεζες θα είναι οι διασυνοριακές Εξαγορές και Συγχωνεύσεις καθώς το μέγεθος των Ελληνικών Τραπεζών είναι μικρό για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.

Thesis
NonPeerReviewed

Συγχώνευση τραπεζών

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.