Μέτρα διαχείρισης και παράγοντες βιωσιμότητας χοιριδίων

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μέτρα διαχείρισης και παράγοντες βιωσιμότητας χοιριδίων

Νικολούτσου, Μαρία
Κουτρουλιάς, Ευάγγελος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2008

2008


Μια εκτροφή χοιριδίων, με τα σωστά μέτρα διαχείρισης μπορεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες των χοιριδίων και τις αιτίες θνησιμότητάς τους. Αρχικά, φροντίζοντας τη διατροφή των χοιριδίων, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα διαχείρισης, μπορούμε να μειώσουμε τις απώλειες στο βαθμό που είναι δυνατό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τα χοιρίδια όπως το ότι γεννιούνται υπογλυκαιμικά, αναιμικά και στερούνται ανοσίας. Τα θηλάζοντα χοιρίδια, είναι απαραίτητο να λάβουν το πρωτόγαλα τις πρώτες ώρες τις ζωής τους και κατά συνέπεια, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια διατρέφονται με το μητρικό γάλα που και αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, ένζυμα κ.α. Μετά την 3η εβδομάδα που το μητρικό γάλα δεν επαρκεί τους χορηγείται εναρκτήριο σιτηρέσιο. Η διατροφή απογαλακτισμένων και αναπτυσσόμενων χοιριδίων είναι επίσης πολύ σημαντική λόγω της ευαισθησίας των χοιριδίων αλλά και των μικροβιακών μολύνσεων. Ο απογαλακτισμός τους θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία που τα χοιρίδια έχουν το ιδανικό βάρος. Ένα άλλο μέτρο διαχείρισης είναι η αποφυγή των τεχνικών προβλημάτων αλλά και η διαμονή των χοιριδίων σε κατάλληλο περιβάλλον με τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης (θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, αερισμός). Με όλα τα παραπάνω μπορούμε να έχουμε μια εκτροφή με υγιές χοιρίδια αλλά και αύξηση των κερδών του εκτροφέα.

Χ > Χοιροτροφία

Χοιροτροφία

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Ζωϊκής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)