Μέτρα διαχείρισης και παράγοντες βιωσιμότητας χοιριδίων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Μέτρα διαχείρισης και παράγοντες βιωσιμότητας χοιριδίων

Νικολούτσου, Μαρία
Κουτρουλιάς, Ευάγγελος

Μια εκτροφή χοιριδίων, με τα σωστά μέτρα διαχείρισης μπορεί να αντιμετωπίσει τις απώλειες των χοιριδίων και τις αιτίες θνησιμότητάς τους. Αρχικά, φροντίζοντας τη διατροφή των χοιριδίων, ένα από τα σημαντικότερα μέτρα διαχείρισης, μπορούμε να μειώσουμε τις απώλειες στο βαθμό που είναι δυνατό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τις ιδιομορφίες που χαρακτηρίζουν τα χοιρίδια όπως το ότι γεννιούνται υπογλυκαιμικά, αναιμικά και στερούνται ανοσίας. Τα θηλάζοντα χοιρίδια, είναι απαραίτητο να λάβουν το πρωτόγαλα τις πρώτες ώρες τις ζωής τους και κατά συνέπεια, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια διατρέφονται με το μητρικό γάλα που και αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, λίπος, βιταμίνες, ένζυμα κ.α. Μετά την 3η εβδομάδα που το μητρικό γάλα δεν επαρκεί τους χορηγείται εναρκτήριο σιτηρέσιο. Η διατροφή απογαλακτισμένων και αναπτυσσόμενων χοιριδίων είναι επίσης πολύ σημαντική λόγω της ευαισθησίας των χοιριδίων αλλά και των μικροβιακών μολύνσεων. Ο απογαλακτισμός τους θα πρέπει να γίνεται σε ηλικία που τα χοιρίδια έχουν το ιδανικό βάρος. Ένα άλλο μέτρο διαχείρισης είναι η αποφυγή των τεχνικών προβλημάτων αλλά και η διαμονή των χοιριδίων σε κατάλληλο περιβάλλον με τις ιδανικές συνθήκες διαβίωσης (θερμοκρασία, υγρασία, φωτισμός, αερισμός). Με όλα τα παραπάνω μπορούμε να έχουμε μια εκτροφή με υγιές χοιρίδια αλλά και αύξηση των κερδών του εκτροφέα.

Thesis
NonPeerReviewed

Χοιροτροφία

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.