Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Πολυφύτου στην οικονομία και το περιβάλλον του Ν. Κοζάνης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2015 (EL)
Το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο Πολυφύτου στην οικονομία και το περιβάλλον του Ν. Κοζάνης

Λαζαρίδης, Ιωάννης

Η υδροηλεκτρική ανάπτυξη του ποτάμιου συστήματος του Αλιάκμονα άρχισε στην αρχή της δεκαετίας του 50 με την αξιοποίηση των υπαρχουσών υδατοπτώσεων του κυριότερου παραποτάμου του Εδεσσαίου. Τα αναπτυξιακά σχέδια αυτού καθ’εαυτού του ποταμού Αλιάκμονα που χρονολογούνται από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 20 συνεχίστηκαν μέχρι την δεκαετία του 60. Παρόλα αυτά, η πραγματική υδροηλεκτρική ανάπτυξη του ποταμού άρχισε με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού σταθμού Πολυφύτου (375 MW- 1975), πρώτου σταθμού εν σειρά, και συνεχίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 80 με την κατασκευή την υδροηλεκτρικών σταθμών Σφηκιάς (315 MW- σταθμός άντλησης / ταμίευσης pump storage), Ασωμάτων (108 MW) και στις αρχές της δεκαετίας του 90 με την κατασκευή του μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού Μακροχωρίου (10,8 MW). Σήμερα η ΔΕΗ Α.Ε κατασκευάζει επίσης τον υδροηλεκτρικό σταθμό Ιλαρίωνα (157,3 MW), ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο κατασκευής ενός ακόμη σταθμού του υδροηλεκτρικού σταθμού Ελαφιού (135 MW), με αμφότερους να βρίσκονται ανάντη του υδροηλεκτρικού σταθμού Πολυφύτου. Η ολοκλήρωση του υδροηλεκτρικού σταθμού Ιλαρίωνα θα αυξήσει την ενέργεια που παράγει το υδροηλεκτρικό συγκρότημα Αλιάκμονα και θα συμβάλλει στην αναβάθμιση υδροβιότοπου του Δέλτα του ποταμού, εφοδιάζοντας κάθε χρόνο την κοίτη του με 140 εκατομμύρια κυβικά νερού. Επιπρόσθετα, το έργο θα συμβάλλει στην ύδρευση της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τέλος η ΔΕΗ Α.Ε και ένα φράγμα με ταμιευτήρα αναρρύθμισης στη θέση της Αγίας Βαρβάρας, για αρδευτικούς σκοπούς και την ύδρευση της Θεσσαλονίκης, που θα αυξήσει τον υδάτινο όγκο του υπάρχοντος αναρρυθμιστικού ταμιευτήρα κατάντη του υδροηλεκτρικού σταθμού Ασωμάτων.

Thesis
NonPeerReviewed

Περιβαλλοντικές απόψεις
Υδροηλεκτρικά έργα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2015


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.