Βοσκοϊκανότητα και θρεπτική αξία των λιβαδιών του όρους Βαρνούντα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Βοσκοϊκανότητα και θρεπτική αξία των λιβαδιών του όρους Βαρνούντα

Εφεντάκης, Ιωάννης

Κατά τα έτη 2004 και 2005 πραγματοποιήθηκε μια έρευνα στα ποολίβαδα του όρους Βαρνούντα του Νομού Φλώρινας σε τρία διαφορετικά υψόμετρα. Η έρευνα αυτή είχε ως σκοπό τη μέτρηση της βοσκοϊκανότητας και το προσδιορισμό της θρεπτικής αξίας του περιεχομένου της βοσκησιμης υλης (Αζωτούχες Λιπαρές Ινώδεις ουσίες, NDF, ADF και τέφρα ολική, μεταβολίσιμη, πεπτή και καθαρή ενέργεια). Σε ότι αφορά την βοσκήσιμη ύλη βρέθηκε ότι, κατά το έτος 2004 η παραγωγή σε όλες τις υψομετρικές ζώνες παρουσιάζει σημαντική αύξηση κατά τους θερινούς μήνες, με την μέγιστη τιμή να εμφανίζεται στην υψηλή ζώνη κατά τον μήνα Αύγουστο ενώ κατά το έτος 2005 η βοσκήσιμη ύλη παρουσιάζει αισθητή πτώση με τη μέγιστη τιμή τον Ιούλιο στην ενδιάμεση και υψηλότερη υψομετρική ζώνη ενώ στην χαμηλότερη εμφανίστηκε το μήνα Ιούνιο. Η παρούσα βοσκοϊκανότητα για τα λιβάδια του όρους Βαρνούντα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από τη βοσκοφόρτωση, γεγονός που φανερώνει υποβόσκηση των λιβαδιών αυτών.

Thesis
NonPeerReviewed

Χλωρίδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.