Ο ρόλος των ΜΜΕ στην αλλαγή του τρόπου ζωής που είναι βλαβερός για την υγεία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ο ρόλος των ΜΜΕ στην αλλαγή του τρόπου ζωής που είναι βλαβερός για την υγεία

Ανδριανοπούλου, Μαρία

Στην παρούσα εργασία αναλύεται ο ρόλος που μπορούν να παίξουν τα ΜΜΕ στην αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς μας απέναντι σε θέματα βλαβερά για την υγεία. Είναι γενικά αποδεκτό ότι τα Μ.Μ.Ε., ιδιαίτερα η τηλεόραση (που θα μελετηθεί σε αυτή την εργασία), τις τελευταίες δεκαετίες έχει αποκτήσει ιδιαίτερα σημαντική δύναμη και επιρροή η οποία έχει πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνει κοινωνικές αντιλήψεις, να προκαλεί αλλαγές σε κοινωνικές νόρμες και αξίες καθώς επίσης και να αναφέρεται σε κοινωνικά ζητήματα της ανθρώπινης καθημερινότητας τα οποία στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του ατόμου. Για το λόγο αυτό, από πολλούς δίνεται στα Μ.Μ.Ε. ο χαρακτηρισμός «τέταρτη εξουσία». Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται από τα τηλεοπτικά μέσα μια τάση για αναφορά και ανάλυση κοινωνικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας που απασχολούν ένα πλήθος ατόμων τα οποία απευθύνονται στα συγκεκριμένα Μ.Μ.Ε. προκειμένου να αναζητήσουν λύση στα προσωπικά-κοινωνικά τους ζητήματα και να στηριχτούν στη συμβουλή και στην καθοδήγηση από κάποιον ειδικό που να σχετίζεται με το θέμα που τους απασχολεί. Με σκοπό την απάντηση του ερωτήματος που προκύπτει από τον τίτλο της εργασίας, με ποιο τρόπο δηλαδή, τα ΜΜΕ επηρεάζουν τον τρόπο ζωής μας, αναλύθηκαν τηλεοπτικές εκπομπές που ασχολούνται με θέματα υγείας, τηλεοπτικές διαφημίσεις, σήριαλ της ελληνικής τηλεόρασης καθώς και δράσεις του υπουργείου υγείας όπου η τηλεόραση χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των μηνυμάτων στο κοινό.

Thesis
NonPeerReviewed

Υγεία και υγιεινή
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.