Η εκτροφή μινκ στη Δυτική Μακεδονία

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2007 (EL)
Η εκτροφή μινκ στη Δυτική Μακεδονία

Λεβέντος, Παναγιώτης

Σε μία τυπική εκτροφή μινκ της Καστοριάς εκτρέφονται γύρω στα 5000 θηλυκά και 1000 αρσενικά ζώα, με τέσσερις κύριους χρωματισμούς Mahonganies, Pearls, Scan brown και Silver blue. Η διατροφή αποτελεί την πιο σημαντική κατηγορία στην εκτροφή καθώς και το βαρόμετρο για μια κερδοφόρα επιχείρηση. Αυτό διότι τα έξοδα της διατροφής αποτελούν το 60-70% των συνολικών εξόδων. Το ετήσιο κόστος της διατροφής για την μονάδα ανέρχεται στις 73000€ περίπου. Η διάθεση της τροφής γίνεται από τη ΜΑ.ΒΙ.Ζ, το μοναδικό εργοστάσιο παρασκευής ζωοτροφών για τα μινκ. Ο εκτροφέας αγοράζει την τροφή σε αλευρώδη, σύνθετη μορφή, την οποία πριν τη χορήγησή της στα μινκ την αραιώνει με νερό, μετατρέποντάς την σε μορφή πάστας. Η αναλογία των ζώων που χρησιμοποιούνται στην αναπαραγωγή είναι ένα αρσενικό για πέντε θηλυκά μινκ. Η πολυδυμία είναι τέσσερα νεογνά ανά μητέρα. Η επιτυχία του ζευγαρώματος στην εκτροφή ανέρχεται στο 97-98%. Η αγονιμότητα ανέρχεται στο 10% και επηρεάζεται κυρίως από τις ασθένειες. Οι γεννήσεις λαμβάνουν χώρα στις 22 Απριλίου περίπου, ενώ η γαλουχία διαρκεί έξι εβδομάδες. Τα γουνοδέρματα μετά την επεξεργασία τους πωλούνται χονδρικά στους εμπόρους και οι τιμές καθορίζονται από τα δημοπρατήρια και εξαρτάται συνήθως από την ποιότητα των γουνοδερμάτων, αλλά και από τη ζήτηση της αγοράς και τη μόδα που επικρατεί.

Thesis
NonPeerReviewed

Γουνοφόρα ζώα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.