Αναλύοντας τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία: η λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Αναλύοντας τα κεντρικά τηλεοπτικά δελτία: η λαϊκή γλώσσα των ειδήσεων

Γραμμέλη, Λαμπρινή

Η παρούσα εργασία θα ασχοληθεί με την χρήση της λαϊκή γλώσσας στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, η οποία τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο εξαιτίας της στροφής που έχουν κάνει οι περισσότεροι κεντρικοί παρουσιαστές προς τον λαϊκισμό.. Είναι εξάλλου κοινό παραδεκτό ότι η ελληνική γλώσσα διαμορφώνεται σήμερα μέσω της χρήσης της από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και παράλληλα διαμορφώνει τη γλωσσική διαίσθηση του ελληνικού κοινού. Στόχος της έρευνας μας είναι να εντοπίσουμε την διαφορά που υπάρχει όσων αφορά το ύφος και τη γλώσσα που χρησιμοποιεί η δημόσια και η ιδιωτική τηλεόραση. Επίσης θα παρατηρήσουμε κατά πόσο η λαϊκή γλώσσα επηρεάζει τις ακροαματικότητες των δελτίων ειδήσεων και γενικότερα το ευρύ κοινό. Η μέθοδος που θα χρησιμοποιήσουμε είναι η καταγραφή των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων για το ερευνητικό κομμάτι της εργασίας και για το θεωρητικό είναι η συλλογή διαφόρων συγκραμάτων και ερευνών οι οποίες σχετίζονται με την εργασία μας. Τελειώνοντας τα κύρια συμπεράσματα που συλλέξαμε από την ερεύνα μας ήταν ότι υπήρχε ευρεία χρήση τω λαϊκών λέξεων και φράσεων, καθώς και αργκό. Επιπλέον υπάρχει μία εμφανής τάση των παρουσιαστών για αμφισβήτηση και επιθετικότητα προς τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν είτε στα «παράθυρα» είτε στα ρεπορτάζ σαν εξωτερικοί συνεργάτες. Γενικός υπάρχει σαφώς μια υπερβολική προτίμηση από τους παρουσιαστές να χρησιμοποιούν λαϊκά και «ελαφριά» θέματα.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.