Ο εμφύλιος πόλεμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η κάλυψη του από τον ελληνικό τύπο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Ο εμφύλιος πόλεμος της πρώην Γιουγκοσλαβίας και η κάλυψη του από τον ελληνικό τύπο

Γαλάνης, Δημήτριος

Σκοπός αυτής της εργασίας είναι να εξετάσει τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο μέσα από την οπτική των ΜΜΕ. Εξετάζεται ο ρόλος των δημοσιογράφων και γενικότερα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας την περίοδο του πολέμου για να απαντηθούν κέραια ερωτήματα, όπως, κατά πόσο μπορεί ο δημοσιογράφος να φτάσει στην αλήθεια χωρίς αυτή να βγαίνει φιλτραρισμένη από τα στρατηγεία των κυβερνήσεων; Ο δημοσιογράφος βρίσκεται ανάμεσα στα πυρά υπερασπιζόμενος το δικαίωμα του απλού πολίτη να μάθει την αλήθεια και μόνο ή παρουσιάζει τα γεγονότα επηρεασμένος από προσωπικές πεποιθήσεις; Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζετε το νέο status, η νέα παγκόσμια τάξη, όπως έχει διαμορφωθεί μέχρι στις μέρες μας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου στο παρελθόν και γίνεται μια προσπάθεια ερμηνείας των αιτιών που οδήγησαν σε πόλεμο καθώς επίσης και οι Διεθνείς παρεμβάσεις στο πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου για την αποφυγή του πολέμου, ο πόλεμος των 78 ημερών, η ειρηνευτική συμφωνία και τα αποτελέσματα του πολέμου. Ακολουθεί η στρατηγική του ΝΑΤΟ στον πόλεμο και η κατασκευή της εικόνας του εχθρού. Το τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζει τη σερβική μηχανή προπαγάνδας και τον τρόπο με τον οποίο έδρασε ο Μιλόσεβιτς πριν και κατά την διάρκεια του πολέμου. Το πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζει τον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης την περίοδο του πολέμου. Αναλύεται ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων από τα ευρωπαϊκά και τα αμερικάνικα μέσα και στη συνέχεια ακολουθεί, ανάλυση της ελληνικής κάλυψης του πολέμου. Στο κεφάλαιο έκτο επιλέχθηκαν και αναλύονται δύο εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας, η Ελευθεροτυπία και ΤΑ ΝΕΑ για τον τρόπο που είδαν και έκριναν τον πόλεμο μέσα από το πρίσμα των στερεοτύπων.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Πολιτικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.