Είμαστε πολίτες της Ευρώπης; Προς την ανάδυση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Είμαστε πολίτες της Ευρώπης; Προς την ανάδυση μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας

Τσένα, Ροσίνα
Χουτουμανίδου, Νίκη

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση έχει καταστήσει την ειρήνη και την ευημερία όχι μόνο πιθανές έννοιες, αλλά πλέον εφαρμόσιμες πολιτικές. Έχει δημιουργήσει την αίσθηση της κοινότητας και της υπερνίκησης των διαφορών ανάμεσα στα κράτη – μέλη της, όπου κάθε κράτος - μέλος έχει βοηθήσει σε αυτή την ένωση και έχει ενισχύσει τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι το αποτέλεσμα των μαθημάτων που δίδαξε για χρόνια η ευρωπαϊκή ιστορία με τις αιματηρές συγκρούσεις. Σήμερα όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκή Ένωσης ζουν μαζί και συνυπάρχουν όπως ποτέ άλλοτε. Τα θεμελιώδη δικαιώματα και η κοινοβουλευτική δημοκρατία, είναι μία πραγματικότητα ανάμεσα στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και αναμφισβήτητα αποτελούν τη βάση αυτής της ταυτότητας σήμερα. Κι όμως δεν αρκούν ώστε να κάνουν κάθε ένα άτομο ξεχωριστά να αισθανθεί πλήρως ότι αποτελεί κομμάτι μιας χώρας και της Ευρώπης επίσης. Η ευρωπαϊκή ταυτότητα προσπαθεί να αναδυθεί με όλες τις δυνατότητές της μέσα από την αποδοχή της «κοινότητας των αξιών» και τη σύνδεσή της με τις εθνικές ταυτότητες ώστε να διαμορφώσει μία ποικιλόμορφη και πολυεπίπεδη έννοια, η οποία θα είναι επίσης η πηγή της δυναμικής της και των ειδικών χαρακτηριστικών της.

Thesis
NonPeerReviewed

Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτική και διακυβέρνηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.