Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία: η φύση των αμοιβαίων σχέσεων τους

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2004 (EL)
Η παγκοσμιοποίηση και η τεχνολογία: η φύση των αμοιβαίων σχέσεων τους

Τσακιρίδου, Μαρία

Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής είναι να παρουσιάσει την παγκοσμιοποίηση και την τεχνολογία και την αλληλεπίδραση τους. Πολλά έχουν συζητηθεί και γραφτεί για την παγκοσμιοποίηση. Ένα από αυτά είναι το κατά πόσο η παγκοσμιοποίηση αποτελεί νέο φαινόμενο ή όχι. Υπάρχουν δύο ορισμοί για την παγκοσμιοποίηση που συνήθως αναφέρονται. Σύμφωνα με τον έναν, παγκοσμιοποίηση είναι η αυξανόμενη αλληλεξάρτηση των χωρών όλου του κόσμου μέσα από την επιτάχυνση των ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών. Πάντοτε όμως το διεθνές εμπόριο είχε αυξητική τάση και πάντοτε η αλληλεξάρτηση των χωρών αυξανόταν. Ο άλλος ορισμός, που δεν αναφέρεται ρητά χρησιμοποιεί ως κριτήριο τη μεγάλη τεχνολογική εξέλιξη και τη μείωση του αναγκαίου χρόνου για την επίτευξη των εμπορικών συναλλαγών. Πάντα όμως, και σε αυτήν την περίπτωση, υπήρξε τεχνολογική εξέλιξη και εφαρμογή της και πάντοτε ο χρόνος που ήταν αναγκαίος για μια συναλλαγή μειωνόταν. Οι δύο αυτοί ορισμοί είναι ταυτολογικοί και δεν ξεκαθαρίζουν τι είναι αυτό που κάνει την παγκοσμιοποίηση νέο φαινόμενο αν όντως είναι. Ένα καινούργιο ίσως στοιχείο σε αυτό που ονομάζεται παγκοσμιοποίηση είναι η ανεμπόδιστη μετακίνηση του κεφαλαίου μεταξύ χωρών, η οποία κατέστη δυνατή λόγω της αδυναμίας ή της απροθυμίας των εθνικών κυβερνήσεων να διατηρήσουν τα εμπόδια που ήταν συνηθισμένα στο παρελθόν. Πώς όμως μετακινούνται τα κεφάλαια αυτά; Οι αλλαγές στις τεχνολογίες και στο χωροχρόνο δημιουργούν καινούργια πλαίσια δράσης της (χρηματιστικής) οικονομίας. Κύριο χαρακτηριστικό της παγκοσμιοποιούμενης οικονομίας είναι ότι οι πράξεις της μπορούν να συντελούνται σε χρόνο μηδέν. Κεφάλαια μετακινούνται με τεράστιες ταχύτητες και ανεξέλεγκτα από τα παραδοσιακά «φυλάκια» και μέσα του παραδοσιακού εθνικού κράτους. Η διαχρονική μείωση των αποστάσεων μέσω των βελτιωμένων συγκοινωνιών και επικοινωνιών, με άλλα λόγια, η καλύτερη και αποτελεσματικότερη κινητοποίηση και εκμετάλλευση των διαθέσιμων στους ανθρώπους πόρων (πρώτες ύλες, ενέργεια, τεχνολογία, γνώση) επέδρασε καταλυτικά στη διαμόρφωση της σημερινής «οικονομίας-κόσμος». Η ανάλογη προς την τεχνολογική αυτήν εξέλιξη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των διαφόρων τόπων επέφερε όμως και ανάλογες αλλαγές στην οργάνωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων. Για πρώτη ίσως φορά μέσα στην ανθρώπινη Ιστορία, το πρόβλημα του ενός τόπου αποτελεί, ανάλογα και με το ειδικό του βάρος, πρόβλημα και για πολλούς άλλους τόπους ταυτόχρονα. Είναι λογικό λοιπόν, να μιλάμε σήμερα ειδικά, για παγκοσμιοποίηση, που η τεχνολογία έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα. Επίπεδα που έφεραν κοντά την ανθρωπότητα. Πέρα όμως από την τεχνολογία η οποία δεν έχει βούληση, η παγκοσμιοποίηση ως ένα αντικειμενικό αλλά και υποκειμενικό φαινόμενο είναι φανερό ότι δεν εκφράζει κανένα ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και τις πραγματικές ανάγκες του. Από τη στιγμή που το κέρδος έγινε αυτοσκοπός χαράκτηκε η ιστορία του ανθρώπου. Η τεχνολογία δικαίως κατέχει το ρόλο του πρωταγωνιστή στην εξάπλωση της παγκοσμιοποίησης.

Thesis
NonPeerReviewed

Παγκοσμιοποίηση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.