Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2005 (EL)
Gio Ponti

Μουτσιφάκου, Χρυσούλα

Ο Gio Ponti είναι ένας από τους πιο προβεβλημένους Ιταλούς σχεδιαστές και τους αρχιτέκτονες του τελευταίου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, αλλά ιδιαίτερα μετά από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, άφησε το σημάδι του στην αρχιτεκτονική και το σχέδιο της χώρας του και στο εξωτερικό με την ευπροσάρμοστη, ζωηρόχρωμη καλλιτεχνία του. Σαν αρχιτέκτονας, έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της άποψης της μεταπολεμικής αναδημιουργίας στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών, ο Gio Ponti σχεδίασε τα κτήρια, τα έπιπλα, τα κεραμικά, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και το εσωτερικό σκαφών. Ήταν επίσης ποιητής, ζωγράφος και έφορος αρχαιοτήτων. Η κύρια σταθερά είναι η χαρακτηριστική γραφίστικη προσέγγιση που εμφανίζεται σε τόσο μεγάλο μέρος της εργασίας του. Το ιταλικό design στον εικοστό-αιώνα, η συνεχόμενη παραγωγή του design που επεκτείνεται κατά τη διάρκεια περισσότερο από εξήντα ετών σημαίνει ότι η εργασία του Ponti παρουσιάζει μια άριστη προοπτική στην ανάπτυξη της ιταλικής αρχιτεκτονικής και το design του εικοστού αιώνα. Τα γνωστότερα σχέδια του Ponti πρέπει σαφώς να περιλάβουν τον πύργο Pirelli στο Μιλάνο (1956-1964, όπου καταστράφηκε από ένα μικρό αεροσκάφος που συνετρίβει πάνω του) και την καρέκλα Superleggera του (1957). Ίδρυσε επίσης το διάσημο περιοδικό Domus το 1928, και δεδομένου ότι ο συντάκτης του το χρησιμοποίησε σε όλη τη σταδιοδρομία του ως πλατφόρμα για τις ιδέες του σχετικά με το σχέδιο και την αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου. Διάφορα αρχικά σχέδιά του είναι ακόμα στην παραγωγή. Η μόνη αρχιτεκτονική εργασία του στις Κάτω Χώρες ήταν το σχέδιο της πρόσοψης τμήματος του καταστήματος Bijenkorf στο Αιντχόβεν (1967). Ο Ponti δημιούργησε τα βιομηχανικά σχέδια για τις γνωστές κατασκευαστικές επιχειρήσεις όπως Cassina, το La Pavoni, το Alfa Romeo.

Thesis
NonPeerReviewed

Βιομηχανικός σχεδιασμός
Αρχιτεκτονική - Περιβαλλοντικές απόψεις

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2005


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.