Τα Μ.Μ.Ε. και τα δικαιωματα των παιδιων. Μια μελετη περιπτωσης του πολεμου της Γάζας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Τα Μ.Μ.Ε. και τα δικαιωματα των παιδιων. Μια μελετη περιπτωσης του πολεμου της Γάζας

Κωνσταντόπουλος, Βασίλειος
Γιασκουλίδου, Ελένη

Η παρούσα εργασία ερευνά τη σχέση ανάμεσα στα δικαιώματα των παιδιών και στην προβολή τους σε μια κατάσταση πολεμικής σύρραξης. Ως μελέτη περίπτωσης χρησιμοποιείται ο Πόλεμος της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη που έλαβε χώρα μεταξύ του Δεκεμβρίου του 2008 και του Ιανουαρίου του 2009. Ως ιδεολογικό υπόστρωμα της εργασίας μας χρησιμοποιήσαμε στοιχεία από την Παιδαγωγική θεωρία και κυρίως τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καθώς και από το ελληνικό νομικό πλαίσιο για την προβολή των παιδιών στην τηλεόραση. Περιγράψαμε τα βασικά στοιχεία τεσσάρων μέσων ενημέρωσης με βάση την προβολή παιδικών δραστηριοτήτων με σκοπό να γίνει κατανοητή η διαφορά ανάμεσα στις προβολές σε καθεστώς ειρήνης και στις προβολές τραυματισμένων παιδιών σε καιρό πολέμου. Η αναφορά μας στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης έχει ως σκοπό την παρουσίαση του ιστορικού και πολιτικού πλαισίου στο οποίο διεξήχθη ο πόλεμος της Γάζας. Τον ίδιο σκοπό επιτελεί και η παρουσίαση των συνεπειών του πολέμου της Γάζας. Συγκεκριμένα παρουσιάζεται η κοινωνική κατάσταση στην οποία ανατρέφονται και αναπτύσσονται τα παιδιά της Γάζας. Πρόκειται για το πραγματολογικό υπόστρωμα της εργασίας μας στο οποίο αναπτύσσεται η κριτική μας έρευνα για τον τρόπο προβολής των παιδιών στον Πόλεμο της Γάζας. Τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα εμφανίζουν όσον αφορά τη στήριξη των παιδιών οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που δεν καλύπτονται ζωντανά από κάποιο μέσο. Τέλος όσον αφορά τις απόψεις του κοινού για την προβολή των παιδιών ως θυμάτων πολέμου έρχονται σε αντίθεση με τις πρακτικές που εφαρμόζονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Ανθρώπινα δικαιώματα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.