Η μεταφορά λογοτεχνικών έργων στις τηλεοπτικές οθόνες: ανάγκη για ποιοτική ψυχαγωγία ή για υψηλοτέρα νούμερα τηλεθέασης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Η μεταφορά λογοτεχνικών έργων στις τηλεοπτικές οθόνες: ανάγκη για ποιοτική ψυχαγωγία ή για υψηλοτέρα νούμερα τηλεθέασης

Καπαράκη, Εμμανουέλα

Η παρούσα έρευνα μελετάει το θέμα των λογοτεχνικών έργων που διασκευάζονται για την μικρή οθόνη. Οι διασκευές αποτελούν σειρές οι οποίες βασίζονται σε ένα μυθιστόρημα, το οποίο τις περισσότερες φορές είναι ήδη επιτυχημένο. Τα σημαντικότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι η ανάγκη για ποιοτικά τηλεοπτικά προγράμματα στην ελληνική τηλεόραση, η σχέση λογοτεχνίας και τηλεόρασης, κατά πόσο ‘αδικούνται’ ή ‘δικαιώνονται’ τα λογοτεχνικά έργα που διασκευάζονται και η σημασία των μετρήσεων τηλεθέασης για την ιδιωτική και την δημόσια τηλεόραση. Ο κύριος σκοπός της έρευνας είναι η προσέγγιση του ερωτήματος ‘αν οι διασκευές λογοτεχνικών έργων είναι ανάγκη για ποιοτική ψυχαγωγία ή για υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης’. Για τις ανάγκες τις έρευνας μελετήθηκαν τέσσερα βιβλία της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας (Η Αίθουσα του θρόνου, Ο Γιούγκερμαν, τα Ματωμένα Χώματα και ο Ψεύτης παππούς) καθώς και οι αντίστοιχες σειρές τους στην τηλεόραση. Από τη συγκριτική ανάλυση των λογοτεχνικών έργων και των αντίστοιχων σειρών τους και από τις απαντήσεις των συντελεστών των τηλεοπτικών σταθμών, σε συνάρτηση βεβαίως με τις θεωρητικές αναφορές της εργασίας, καταλήγουμε σε ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα. Κοντολογίς, η εικόνα που προκύπτει είναι ότι οι διασκευές λογοτεχνικών έργων, για την ιδιωτική τηλεόραση είναι κυρίως ανάγκη για εμπορική τηλεόραση, ενώ για την δημόσια τηλεόραση οι διασκευές είναι καθαρά ανάγκη για ποιοτική τηλεόραση.

Thesis
NonPeerReviewed

Ψυχαγωγία
Τηλεόραση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.