Η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης και τα παραπροϊόντα της

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2006 (EL)
Η παραγωγική διαδικασία της ζάχαρης και τα παραπροϊόντα της

Χαϊδη, Πετρούλα

Η ζάχαρη είναι η πιο συνήθης γλυκαντική ουσία του βιομηχανικού κόσμου. Είναι ένα σημαντικό συστατικό τροφίμων για αιώνες και η προέλευση της υπολογίζεται στο Νότιο Ειρηνικό πριν περίπου 8000 έτη. Η πραγματική της ιστορία αρχίζει τον 4ο π.X. αιώνα με την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ στην Κεντρική Ευρώπη εμφανίζεται μόλις τον 12ο αιώνα. Η ανακάλυψη του Νέου Κόσμου και αργότερα η Γαλλική επανάσταση του 1789 τροποποίησαν πλήρως τη γεωπολιτική σημασία της ζάχαρης και την παγκόσμια πολιτική κατάσταση. Το 1900 η ζάχαρη από τεύτλα αποτελούσε ήδη το 63% της παγκόσμιας παραγωγής. Σήμερα αντιθέτως παράγεται το 60% της ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο. Το 1960 ιδρύθηκε η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε. (Ε.Β.Ζ) με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Η ζάχαρη ή σακχαρόζη ή καλαμοσάκχαρο είναι ένας υδατοδιαλυτός δισακχαρίτης με γλυκιά γεύση που αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζης και ένα φρουκτόζης. Παρασκευάζεται από τα ζαχαρότευτλα ή το ζαχαροκάλαμο μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας. Το πραγματικό εργοστάσιο σύνθεσης της ζάχαρης είναι το τεύτλο και μάλιστα το φύλλωμά του. Εκεί γίνεται η φωτοσύνθεση, όπου με το CO2 της ατμόσφαιρας, την υγρασία του εδάφους και με την επίδραση του ηλιακού φωτός σχηματίζονται τα σάκχαρα (υδατάνθρακες). Εκτός από την ζάχαρη παράγονται και παραπροϊόντα, όπως π.χ. μελάσα, ξηρά και νωπή πούλπα (κυτταρίνη, λιγνίνη, πηκτίνη, πεντοζάνες). Η διαδικασία της παραγωγής ζάχαρης συμπεριλαμβάνει τα εξής στάδια: πλύσιμο και κοπή των ριζών, εκχύλιση, καθαρισμός χυμού, συμπύκνωση, κρυστάλλωση, φυγοκέντρηση, ξήρανση, κοσκίνισμα, ενσάκιση και αποθήκευση.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζαχαρότευτλο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2006


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.