Η συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Η συνεισφορά του ναυτιλιακού κλάδου στο ΑΕΠ

Σεμερτζίδης, Ιωάννης

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να αναδείξει τον ρόλο των θαλάσσιων μεταφορών σε εθνικό επίπεδο μέσα από την χαρτογράφηση του ελληνικού στόλου και την συμβολή του στο ΑΕΠ. Ξεκινώντας από μια σύντομη περιγραφή των θαλάσσιων μεταφορών και των διεθνών τάσεων που επικρατούν στον κλάδο, θα συνεχίσουμε με την περιγραφή της σημερινής ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας. Οι Έλληνες αξιοποιώντας την μέσα από τους αιώνες ναυτιλιακή παράδοση μεταφέρουν σήμερα το 1/5 περίπου του παγκόσμιου εμπορίου. Ποσοστό που από μόνο του υπογραμμίζει την αξία και σημαντικότητα της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας. Όμως, πως ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες; Η έλλειψη υποστήριξης από τα πιστωτικά ιδρύματα, που είναι φυσικό επόμενο εξαιτίας της παγκόσμιας κρίσης, λειτουργεί ανασταλτικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της; Το Ελληνικό κράτος πως αντιμετωπίζει την ελληνική ναυτιλία; Και εν κατακλείδι, ισχύει ότι «Εκ της θαλάττης άπασα ήρτηται σωτηρία», όπως υποστήριξε ο Ξενοφώντας; Όλα τα παραπάνω ερωτήματα αναλύονται και απαντώνται μέσα από τις σελίδες της εργασίας, που έχει ως απώτερο στόχο την ανάδειξη της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας που εξαπλώνεται στα πέρατα του κόσμου μέσω των υδάτινων δρόμων, που αιώνες τώρα συνδέουν και μεταφέρουν αγαθά, ιδέες και πολιτισμούς.

Thesis
NonPeerReviewed

Ναυτιλία
Μεταφορές, Θαλάσσιες

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.