Κινητό εμπόριο: διερευνώντας τη στάση και τις πρόθεσης χρήσης των κινητών υπηρεσιών δεδομένων

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2011 (EL)
Κινητό εμπόριο: διερευνώντας τη στάση και τις πρόθεσης χρήσης των κινητών υπηρεσιών δεδομένων

Χατζηλεωνίδα, Δέσποινα

Ως κινητό εμπόριο ορίζονται οι ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές οι οποίες πραγματοποιούνται μέσω μίας κινητής συσκευής. Το κινητό εμπόριο έχει κάποια κοινά στοιχεία και υπηρεσίες με το ηλεκτρονικό εμπόριο όμως διαφέρει αρκετά από αυτό. Έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά το 1997. Από τότε έως σήμερα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Η πιο γνωστές συσκευές αξιοποίησης του είναι τα λεγάμενα έξυπνα τηλέφωνα (smartphones). Με το κινητό εμπόριο η ζωή των χρηστών αναμφίβολα διευκολύνεται πάρα πολύ, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα συναλλαγών από οποιοδήποτε τόπο, οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στους χρήστες, οι οποίοι είναι συχνά εν κινήσει, να ενημερώνονται, να κάνουν αγορές, κρατήσεις εισιτηρίων, τραπεζικές συναλλαγές και άλλες συναλλαγές. Έχει αρκετά πλεονεκτήματα, όμως είναι αξιοσημείωτο πως διακατέχεται κι από αρκετά μειονεκτήματα. Όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών, υπάρχουν τέσσερα χαρακτηριστικά που την διέπουν. Η αυθεντικότητα, η ακεραιότητα, η εμπιστευτικότητα και η μη άρνηση. Για να επιτευχθούν, όμως, αυτά τα χαρακτηριστικά, χρειάζονται κάποια απαραίτητα εργαλεία. Η κρυπτογράφηση, η ψηφιακή υπογραφή, τα πιστοποιητικά, οι αρχές πιστοποίησης και το πιστοποιητικό συναλλαγής και η χρονοσήμανση. Επίσης κυριαρχούν τρεις τρόποι πληρωμών. Οι πληρωμές στον τόπο αγοράς, οι πληρωμές από το σπίτι (ή κάποιο σταθερό σημείο πρόσβασης) και οι πληρωμές από μη σταθερό σημείο. Από στατιστικά στοιχεία συμπεραίνεται πως οι νέοι χρησιμοποιούν περισσότερο από όλες τις κινητές συσκευές το κινητό τηλέφωνο και το laptop. Επίσης, είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι υπηρεσίες κινητού εμπορίου που χρησιμοποιούν περισσότερο είναι η αποστολή e-mail, το chat και η αποστολή φωτογραφιών και βίντεο. Κάποιες από της υπηρεσίες του κινητού εμπορίου είναι βέβαια πρόθυμοι να τις χρησιμοποιήσουν περισσότερο στο μέλλον. Από όλα τα παραπάνω συμπεραίνεται πως το κινητό εμπόριο είναι αρκετά δημοφιλής και χρησιμοποιήσιμο από τους νέους. Βέβαια θα έπρεπε τα πλεονεκτήματα να ξεπερνούν τα μειονεκτήματα και φυσικά όσον αφορά την ασφάλεια των συναλλαγών, σίγουρα να μην υπάρχουν καθόλου μειονεκτήματα. Όμως ένα είναι το σίγουρο, πως το κινητό εμπόριο αναπτύσσεται συνεχώς και είναι αναπόσπαστο κομμάτι πλέον στις ζωές των ανθρώπων.

Thesis
NonPeerReviewed

Ηλεκτρονικό εμπόριο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.