Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2014 (EL)
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Φωτιάδου, Δέσποινα

Η οικονομική κρίση του 2007 ξεκίνησε στις ΗΠΑ και επεκτάθηκε στην παγκόσμια οικονομία προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες. Το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ κατέρρευσε και συμπαρέσυρε μαζί του την παγκόσμια οικονομία. Η ύπαρξη τραπεζικών τοξικών προϊόντων, ο ανυπολόγιστος δανεισμός σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, χωρίς να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Η χρηματοπιστωτική κρίση έκανε εμφανή την παρουσία της και στην ελληνική οικονομία, η οποία μετατράπηκε σε κρίση χρέους, βγάζοντας στην επιφάνεια σοβαρές παθογένειες του ελληνικού οικονομικού συστήματος. Η εμφάνιση της ελληνικής κρίσης χρέους, επηρέασε σημαντικά και το χρηματοπιστωτικό ελληνικό σύστημα, μειώνοντας εμφανώς τις καταθέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα και προκαλώντας μεγάλα κενά μεταξύ καταθέσεων και δανείων, εκ των οποίων παρατηρείται και μεγάλη αύξηση, των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Για την διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας η ελληνική κυβέρνηση υπό την προτροπή αλλοδαπών φορέων όπως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προχώρησε στην διαδικασία ανακεφαλαιοποίηση του.

Thesis
NonPeerReviewed

Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.