Ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας: προοπτικές εξέλιξης και αειφόρου ανάπτυξης του: η περίπτωση του Νομού Καστοριάς

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Ο ιαματικός τουρισμός στη χώρα μας: προοπτικές εξέλιξης και αειφόρου ανάπτυξης του: η περίπτωση του Νομού Καστοριάς

Τσαλακουβέρτα, Βασιλική

Ο τουρισμός θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες της Ελλάδας και είναι γεγονός ότι υπήρχε χιλιάδες χρόνια πριν. Η εννοιολογική του προσέγγιση είναι κάτι δύσκολο, ενώ πολλοί είναι οι ειδικοί που έχουν δώσει τη δική τους ερμηνεία. Επιπλέον, πέραν του μαζικού, παρουσιάζει και διάφορες εναλλακτικές μορφές, που αποσκοπούν στη δημιουργία θετικών πολιτιστικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για παράδειγμα: Αγροτουρισμός, Πολιτιστικός, Θρησκευτικός, Ιαματικός, Αθλητικός τουρισμός κ.α. Οι εναλλακτικές αυτές μορφές τουρισμού συνδέονται άμεσα με την αειφόρο τουριστική ανάπτυξη, η οποία έχει ως σκοπό να αλλάξει την επιβαρυντική πορεία του τουρισμού προς το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Μια σημαντική εναλλακτική μορφή τουρισμού για την Ελλάδα είναι ο ιαματικός τουρισμός, αυτό ισχύει λόγω του πλούσιου ιαματικού πλούτου που διαθέτει η χώρα μας καθώς και της ιστορίας, που αποδεικνύει ότι τα ιαματικά λουτρά ήταν γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων. Στην Ελλάδα συγκεκριμένα υπάρχουν καταγεγραμμένες πάνω από 800 ιαματικές πηγές, από τις οποίες όμως χρησιμοποιούνται μόνο οι 348. Ο ιαματικός τουρισμός δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος στη χώρα μας, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί αναφέρουν πως υπάρχει προοπτική εξέλιξης. Ο Νομός Καστοριάς είναι ένας από τους ομορφότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αποτελεί παντός εποχής προορισμό, κυρίως όμως χειμερινό, και παρέχει στους επισκέπτες την επιλογή διάφορων εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός τουρισμός. Το χωριό Αμμουδάρα είναι γνωστό για τα ιαματικά λουτρά καθώς από το 1998 λειτουργεί σύγχρονο υδροθεραπευτήριο. Δυστυχώς όμως δεν είναι ιδιαίτερα αυξημένη η τουριστική κίνηση στην περιοχή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να επέλθει εξέλιξη. Με τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών και των κατοίκων της περιοχής θα πρέπει να οργανωθεί ένα ήπιο και ελεγχόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης, το οποίο θα σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, καθώς και τους ίδιους τους κατοίκους της, με αποτέλεσμα όχι απλά να υπάρξει εξέλιξη αλλά και αειφόρος ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

Thesis
NonPeerReviewed

Εναλλακτικός τουρισμός
Ιαματικός τουρισμός

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.