Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ: προβλήματα και προοπτικές

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Η ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ: προβλήματα και προοπτικές

Τρευλοπούλου, Μαρία
Γκάρα, Ευαγγελία

Η Ελλάδα πέρασε μέσω της ένταξής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια από την «Περιφέρεια» ή την «ημιπεριφέρεια» στο κέντρο του συστήματος διεθνών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Είναι αρκετό για να εκτιμήσει κανείς τις θετικές επιπτώσεις που είχε η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκές Κοινότητες, να θυμίσουμε ότι η καθαρή μεταφορά προς την Ελλάδα οικονομικών πόρων ξεπερνούσε, πριν ακόμα αρχίσει να εφαρμόζεται το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, στα 11-12 τρισεκατομμύρια δραχμές. Η συμμετοχή της χώρας στην ΕΚ/ΕΕ, σηματοδότησε, τόσο την αποδοχή ενός έντονα ανταγωνιστικού περιβάλλοντος όσο και την ύπαρξη ενός ρυθμιστικού πλαισίου του οποίου οι βασικοί κανόνες καθορίζονται ολοένα και περισσότερο συλλογικά. Άλλαξαν ριζικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πλέον η ελληνική οικονομία καθώς και οι σχέσεις της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο. Μετά από μια περίοδο που διήρκεσε περίπου δέκα χρόνια μετά την ένταξη, η ελληνική οικονομία πέτυχε μια μακροοικονομική σταθεροποίηση που οδήγησε στο τελικό στάδιο της ΟΝΕ εξασφαλίζοντας, έτσι, ένα πλαίσιο νομισματικής σταθερότητας που δεν είχε γνωρίσει μέχρι τότε η ελληνική οικονομία.

Thesis
NonPeerReviewed

Ευρώ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.