Τεχνολογίες μηχανών αναζήτησης και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Τεχνολογίες μηχανών αναζήτησης και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης

Γαβριηλίδου, Μαρία

Οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται στην διαδικασία σάρωσης και αποθήκευσης όλων των εγγράφων και λοιπών αρχείων που διακινούνται στον Παγκόσμιο Ιστό. Για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα κατά την διάρκεια της αναζήτησης, η μηχανή αναζήτησης οφείλει να βελτιώνει συνεχώς τους αλγόριθμους βαθμολόγησης που χρησιμοποιεί και να λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του χρήστη που εισάγει ένα ερώτημα. Αυτή η διαδικασία αποτελεί την διαδικασία της εξατομίκευσης με βασικό στόχο την ικανοποίηση κάθε προσδοκίας του χρήστη. Μια εξατομικευμένη μηχανή αναζήτησης πρέπει να ερμηνεύσει το ερώτημα του χρήστη με βασικό άξονα τα ενδιαφέροντά του και εν συνεχεία να βαθμολογήσει τα αποτελέσματα της αναζήτησης πάντα με τα ίδια κριτήρια. Για να εξακριβώσει η μηχανή αναζήτησης τις προτιμήσεις του χρήστη δεν έχει παρά να ακολουθήσει δύο τρόπους, όπου ο πρώτος αφορά την ρητή δήλωση του ίδιου του χρήστη και ο δεύτερος αποσκοπεί στην εξακρίβωση που πηγάζει από το ιστορικό χρήσης. Με βάση την συμβολή της τεράστιας τεχνολογικής προόδου, έχει πλέον σημάνει η εποχή των κοινωνικών ιστοσελίδων όπως τα γνωστά Facebook, MySpace, Twitter, YouTube, BitTorrent, LinkedIn, Wikipedia. Η νέα γενιά του Παγκόσμιου Ιστού απαιτεί την συμμετοχή του χρήστη, η οποία βασίζεται στην όλο και μεγαλύτερη δυνατότητα των χρηστών του Διαδικτύου να μοιράζονται πληροφορίες και να συνεργάζονται στον κυβερνοχώρο. Σε κοινή τροχιά διαπιστώνεται η στροφή των μηχανών αναζήτησης στα δεδομένα που διακινούνται μέσω των κοινωνικών δικτύων, που επιβεβαιώνουν τις τελευταίες αλλαγές και εξελίξεις στις δύο σημαντικότερες μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου, με σκοπό να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο κοινωνικές αναζητήσεις.

Thesis
NonPeerReviewed

Κοινωνικά δίκτυα
Παγκόσμιος ιστός

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.