Τουρισμός και οικονομική ανάπτυξη

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2003 (EL)
Τουρισμός και οικονομική ανάπτυξη

Τάντσης, Χαράλαμπος
Χαϊδάρης, Δημήτριος

Η τουριστική οικονομία αναμφίβολα αποτελεί ένα δυναμικό κλάδο οικονομικής δραστηριότητας που κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στη μερική ή ολική επίλυση πολλών οικονομικών προβλημάτων τόσο των ανεπτυγμένων χωρών, όσο και εκείνων που πασχίζουν να διακόψουν μια ώρα αρχύτερα το φαύλο κύκλο της φτοόχειας και της μιζέριας τους, δηλαδή των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό όμωςς σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας σε μια χώρα μπορεί να δώσει λύσεις σε όλα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αλλά ούτε και είναι σωστό εξαιτίας αυτού να υποτιμηθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει μια τουριστική οικονομία στο πλαίσιο μιας οικονομίας, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αυτή δεν έχει κατορθώσει ακόμα να σπάσει το φράγμα της υπανάπτυξης. Δεν θα αποτελούσε υπερβολή να ειπωθεί ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου η τουριστική οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι δεν έχει αποδώσει ακόμα το μάξιμουμ των οικονομικοί ωφελημάτων. Όπως είναι γνωστό, η ανάπτυξη της τουριστικής οικονομίας δεν εξαρτάται μόνο από τη βούληση της πολιτικής εξουσίας μιας χώρας ή του πληθυσμού της. Πρέπει παράλληλα να πληρούνται και άλλες προϋποθέσεις, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική προσπελασιμότητα του τουριστικού προορισμού στη χώρα υποδοχής τουριστών, η δημιουργία κατάλληλης τουριστικής υποδομής και αναδομής, η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας κάποιου επιθυμητού ποσοτικού ή και ποιοτικού επίπεδου, επικράτηση κλιματολογικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη συγκεκριμένης μορφής ή μορφών τουρισμού.

Thesis
NonPeerReviewed

Τουρισμός

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2003


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.