Οι ελληνικές τράπεζες στην νοτιοανατολική Ευρώπη: λόγοι παρουσίας και προοπτικές ανάπτυξης σήμερα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Οι ελληνικές τράπεζες στην νοτιοανατολική Ευρώπη: λόγοι παρουσίας και προοπτικές ανάπτυξης σήμερα

Τόμπρος, Αθανάσιος-Νικόλαος
Μανάτος, Χαράλαμπος Ν.

Η παρούσα πτυχιακή εργασία εξετάζει τις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι χώρες αυτές έχουν εξελιχτεί τα τελευταία χρόνια στις πιο ελκυστικές αγορές του κόσμου για την επένδυση ξένων κεφαλαίων. Η σημαντική αποκατάσταση της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής τους σταθερότητας τα τελευταία χρόνια έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών και στην βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της περιοχής, διευρύνοντας παράλληλα και τις επιχειρηματικές προσδοκίες του ξένου κεφαλαίου. Αρχικά, γίνεται μια αναφορά σχετικά με την οικονομική πορεία και εξέλιξη που έχουν οι χώρες αυτές καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στο τραπεζικό τους σύστημα. Το άνοιγμα των χρηματαγορών τους στα τέλη της 10ετιας του ’90 προσέλκυσε το διεθνές ενδιαφέρον και κυρίως φυσικά των Ελληνικών τραπεζών. Στην συνέχεια, περιγράφεται η επενδυτική δραστηριότητα των Ελληνικών τραπεζών εκεί με την παρουσία σήμερα των μεγαλύτερων Ελληνικών τραπεζικών ομίλων σε 8 συνολικά χώρες της ΝΑ Ευρώπης (Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ., Τουρκία, Ουκρανία και Κύπρος). Ολοκληρώνοντας, η εργασία αναφέρεται στην οικονομική εξέλιξη των Ελληνικών τραπεζών στην πολύχρονη παρουσία τους καθώς και τις μελλοντικές προκλήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν. Έχει δυναμώσει πλέον σημαντικά ο βαθμός εξωστρέφειας των επενδύσεων τους λόγω του ανταγωνισμού που έχουν να αντιμετωπίσουν από άλλες μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές τράπεζες εκεί, αλλά αποδεικνύεται, ότι παρά τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει ξεσπάσει παγκοσμίως, έχουν ισχυρή παρουσία στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και παρουσιάζουν ανοδική πορεία καθώς εξαπλώνονται συνεχώς, τόσο αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς τους όσο και παρέχοντας καινοτόμες τραπεζικές υπηρεσίες.

Thesis
NonPeerReviewed

Τράπεζες και τραπεζικές εργασίες
Ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.