Ο εμφύλιος πόλεμος της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και η κάλυψή του από τον ελληνικό τύπο

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2009 (EL)
Ο εμφύλιος πόλεμος της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και η κάλυψή του από τον ελληνικό τύπο

Κώτσου, Ευαγγελία

Στην μελέτη αυτή επιχειρείται η προσέγγιση της οπτικής του ελληνικού έντυπου τύπου απέναντι στη γιουγκοσλαβική κρίση σε τρεις αιματηρές της φάσεις - επεισόδια. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Καθημερινής, των Νέων και του Ριζοσπάστη - έντυπα που καλύπτουν σχεδόν αντιπροσωπευτικά το ελληνικό πολιτικό φάσμα - αποτελούν το υλικό από το οποίο αντλούνται στοιχεία για το πώς αντιμετώπισαν οι διαμορφωτές της ελληνικής κοινής γνώμης τον πόλεμο και τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Σε τρεις διαφορετικές και αιματηρές πτυχές του γιουγκοσλαβικού δράματος, Βούκοβαρ (Νοέμβριος 1991), Σεράγεβο (Φεβρουάριος 1994), Σρεμπρένιτσα (Ιούλιος 1995) δημοσιεύματα και των τριών εφημερίδων καλύπτουν χρονικά ολόκληρο το μήνα της εκτυλισσόμενης τραγωδίας. Απώτερος στόχος της εργασίας, στο μέτρο του εφικτού και των δυνατοτήτων της, αποτελεί η ανάγνωση των τάσεων της ελληνικής έντυπης δημοσιογραφίας απέναντι στην εθνικιστική έξαρση στη γειτονική χώρα και η αλληλεπίδραση της από αυτή με συνέπεια τη συντηρητική στροφή της ελληνικής κοινωνίας που παρατηρείται –και με την άφιξη χιλιάδων μεταναστών – στη δεκαετία του 1990 και εντεύθεν.

Thesis
NonPeerReviewed

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Πόλεμοι

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.