Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την καρτέλα τεκμηρίου
μέσα από τον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα *
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2008 (EL)
Χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα

Σεμπέκου, Ελένη

Η παρούσα εργασία, έχει ως αντικείμενο τη μελέτη βασικών χαρακτηριστικών της χρήσης της ιονίζουσας ακτινοβολίας στα τρόφιμα και το κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ο άνθρωπος, θετικά ή αρνητικά από την κατανάλωσή τους. Παρά την έγκριση από τους Διεθνείς Εμπειρογνώμονες, η ακτινοβολία τροφίμων, δεν είναι και πολύ αποδεκτή λόγω της φτωχής επικοινωνίας μεταξύ του τι ακριβώς περιλαμβάνει η τεχνολογία και στα οφέλη που μπορεί να προσφέρει για την βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων. Η ακτινοβολία τροφίμων, περιλαμβάνει την έκθεση των τροφίμων σε πηγές ενέργειας, όπως οι ακτίνες «γ», οι ακτίνες Χ και οι δέσμες ηλεκτρονίων. Κατά τη διάρκεια της ακτινοβολίας, τα τρόφιμα δεν θερμαίνονται, όπως στην περίπτωση μικροκυμάτων, και καμία από την ακτινοβολία δεν διατηρείται από τα τρόφιμα. Η ακτινοβολία, δεν καθιστά τα τρόφιμα ραδιενεργά. Το κύριο όφελος της είναι ότι σκοτώνει τα επιβλαβή βακτηρίδια και άλλους μικροοργανισμούς, που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει την ωρίμανση των τροφίμων, όπου με αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται η ζωή του προϊόντος. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική απώλεια οποιονδήποτε θρεπτικών ουσιών μετά την ακτινοβόληση. Μια μικρή ποσότητα από βιταμίνες μπορεί να χάνεται, παρόμοια όμως με αυτή που χάνεται κατά τη διάρκεια συντήρησης με άλλες μεθόδους.

Thesis
NonPeerReviewed

Τρόφιμα - Μέτρα ασφαλείας
Ακτινοβολία
Συσκευασία, Υλικά της

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.