Σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων ψαριών και άλλων ειδών αλιείας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2008 (EL)
Σύστημα διασφάλισης ποιότητας σε επιχείρηση εμπορίας κατεψυγμένων ψαριών και άλλων ειδών αλιείας

Σκορδίλη, Αικατερίνη

Το ψάρι όπως και όλα τα άλλα θαλασσινά προϊόντα αποτελούσαν από την αρχαιότητα βασικό είδος διατροφής για τον άνθρωπο. Έτσι, η αλιεία αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί βασικό στοιχείο της οικονομίας για πολλές χώρες του κόσμου. Στην Ελλάδα η παραγωγή των αλιευμάτων όλων των κατηγοριών (αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, λιμνοθάλασσες) ανέρχεται σε 231.000 τόνους. Σε ετήσια βάση εισάγονται 72.000 τόνοι κατεψυγμένων αλιευμάτων ενώ οι εξαγωγές ανέρχονται σε 15.000 τόνους. Οι εισαγωγές γίνονται από χώρες και περιοχές όπως είναι το Βιετνάμ, η Νέα Ζηλανδία, η Σιγκαπούρη, η Ισπανία, η Νορβηγία, το Μαρόκο, η Ισλανδία, η Αφρική. Όσον αφορά τις εξαγωγές, αυτές προορίζονται κυρίως για χώρες και περιοχές όπως η Γερμανία, η Ιταλία, η Αγγλία και τα Βαλκάνια. Η ποιότητα των αλιευμάτων και γενικότερα των τροφίμων έχει τεράστια σημασία για την υγεία των καταναλωτών. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη διοχέτευση στην αγορά ασφαλών τροφίμων έχει εκδόσει μια σειρά οδηγιών με σημαντικότερες τις παρακάτω: •Η οριζόντια οδηγία 93/94/ΕΟΚ, για την Υγιεινή Τροφίμων. •Η κάθετη οδηγία 91/492/ΕΟΚ, για ζώντα δίθυρα μαλάκια. •Η κάθετη οδηγία 91/493/ΕΟΚ, για αλιευτικά προϊόντα και •Η κάθετη οδηγία 92/496/ΕΟΚ, για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Το HACCP αποτελεί ένα προληπτικό σύστημα επίτευξης και διαφύλαξης της ασφάλειας και υγιεινής των τροφίμων. HACCP είναι τα αρχικά των λέξεων HAZARD (κίνδυνος), ANALYSIS (ανάλυση), CRITICAL CONTROL POINTS (κρίσιμα σημεία ελέγχου). Το σύστημα αυτό εκτιμά τη σοβαρότητα και ελέγχει φυσικούς, χημικούς και βιολογικούς κινδύνους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Αλιεία
Ποιοτικός έλεγχος
Ψάρια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2008


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.