Ο συγχρονισμός των οίστρων στα πλαίσια της εφαρμοσμένης αναπαραγωγής

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Ο συγχρονισμός των οίστρων στα πλαίσια της εφαρμοσμένης αναπαραγωγής

Ντούρμας, Παναγιώτης
Ραχμανίδης, Ιορδάνης

Το γεννητικό σύστημα του θηλυκού ζώου είναι το κύριο όργανο αναπαραγωγής και αποτελείται από εσωτερικά (ωοθήκες, μήτρα, κόλπος κλπ) και εξωτερικά γεννητικά όργανα (αιδοίο, κλειτορίδα κλπ). Κάποιες από τις κύριες λειτουργίες είναι να υποδέχεται το σπέρμα, να μεταφέρει τα σπερματοζωάρια στον ωαγωγό και να προκαλεί ανάπτυξη στο έμβρυο και εξώθησή του κατά τον τοκετό. Στις μεθόδους εφαρμοσμένης αναπαραγωγής με εφαρμογή του συγχρονισμού των οίστρων είναι η τεχνητή σπερματέγχυση, και η μεταφορά εμβρύων. Η τεχνητή σπερματέγχυση χαρακτηρίζεται μια σπουδαία βιοτεχνολογική μέθοδος και σκοπός της είναι η εναπόθεση του σπέρματος στο γεννητικό σωλήνα του θηλυκού. Η μεταφορά εμβρύων είναι μια τεχνική κατά την οποία θηλυκά ζώα καθίστανται προσωρινά έγκυα και τα γονιμοποιημένα ωάριά τους συλλέγονται με κατάλληλους τρόπους κ εμφυτεύονται στο γεννητικό σύστημα άλλων θηλυκών για πλήρη κύηση και σκοπός της είναι η απαλλαγή των ανώτερων γενετικά θηλυκών ζώων από την υποχρέωση της κυοφορίας του θηλασμού και άλλα. Σε όλες τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κύριος σκοπός είναι συγκεντρωμένοι τοκετοί. Όμως για να έχουμε συγκεντρωμένους τοκετούς πρέπει να έχουμε και συγκεντρωμένους οίστρους. Έτσι ο συγχρονισμός των οίστρων είναι μια πρακτική μέθοδος τροποποίησης του οιστρικού κύκλου του ζώου με διάφορους τρόπους, έτσι ώστε να εκδηλωθεί οίστρος ταυτόχρονα σε όλα τα θηλυκά μιας ομάδας ζώων. Συνεπώς για τον συγχρονισμό τον οίστρων στα παραγωγικά θηλυκά ζώα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι για την εκδήλωση οίστρων όπως είναι τα ενδοκολπικά σπειράματα (prid) και η χρησιμοποίηση υποδόριων εμφυτευμάτων για αγελάδες και αιγοπρόβατα. Τέλος η χρησιμοποίηση γοναδοτρόπων ορμονών και η ομαδοποίηση στις χοιρομητέρες.

Thesis
NonPeerReviewed

Ζωική αναπαραγωγή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.